Social democratii si conservatorii vor sa mearga impreuna in campania electorala si au inceput deja discutii. Noul purtator de cuvant al PSD, Marius Lazar, a anuntat luni ca PSD va lua o decizie in acest sens in Consiliul National. Si conservatorii au confirmat, prin vocea lui Codrut Seres, ca la prima sedinta a Consiliul National se va discuta inceperea negocierilor cu PSD in vederea crearii unei aliante preelectorale.

Sursele de la varful ambelor partide au declarat ca alianta preelectorala dintre PSD si PC vizeaza alegerile parlamentare din toamna. Conservatorii sunt constienti ca sansele lor de a intra singuri in Parlament sunt reduse, in timp ce social-democratii isi pregatesc terenul pentru o sustinere cat mai larga a unui Guvern PSD.

Purtatorul de cuvant al PSD, Marius Lazar, a recunoscut luni ca intre social-democrati si conservatori exista un dialog pe tema unei aliante preelectorale.

“In cadrul Sedintei Consiliului National de miercuri vom decide asupra acestei chestiuni. Exista un dialog cu PC pe aceasta tema, sa asteptam ziua de miercuri sa vedem cum se finalizeaza aceasta chestiune. Nu ascund faptul ca si astazi si maine vor mai fi discutii pe această tema”, a declarat Marius Lazar.

Secretarul general al conservatorilor, Codrut Seres, a confimat pentru HotNews.ro ca partidul va decide marti, la Consiliul National, o eventuala colaborare cu PSD la alegerile din 2008.

“Este o alianta posibila, urmeaza sa fie validata de forurile de conducere ale celor doua partide. Deocamdată nu am ajuns in acel stadiu. O decizie trebuie sa fie luata in Consiliul National, probabil ca va fi unul dintre subiectele de maine de pe ordinea de zi a CN”, a declarat Seres.

De altfel, secretarul general al PC a explicat ca la alegerile locale o colaborare cu PSD va fi posibila numai in turul doi, pentru ca in primul tur fiecare partid candideaza cu liste proprii. Seres a mai precizat ca alianta preelectorala ar viza “ toamna parlamentarelor si colaborarea legislativa”.

Cele doua partide au participat impreuna la alegerile legislative din 2004, dar PC (fost PUR) a renuntat la colaborarea cu PSD pentru a intra la guvernare cu Alianta DA.