Fostul lider liberal Mona Musca ar putea fi candidat independent la alegerile parlamentare din toamna acestui an, daca Biroul Permanent National al PD-L nu va decide sa o sustina, a declarat Theodor Stolojan la emisiunea "Discutia saptamanii", realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de HotNews.ro si BBC. Stolojan a afirmat inca o data ca sustine revenirea Monei Musca in politica si sprijinirea ei de PD-l. Vasile Blaga insa a declarat ca, desi a lucrat foarte bine cu ea si recunoaste ca a fost tratata intr-un "anumit" fel de CNSAS, nu poate sa nu respecte decizia acestei institutii si nu este de acord cu sprijinirea Monei Musca de PD-L.

Stolojan spune ca niciun om nu merita sa fie condamnat o viata intreaga pentru o greseala din tinerete.

  • "Eu as vrea sa spun foarte limpede ca la ora actuala avem in Parlamentul Romaniei oameni care au lucrat in Securitate, oameni despre care s-a demonstrat ca au fost colaboratori ai Securitatii, au facut politie politica. Mona Musca a facut o greseala in tinerete. Munca pe care ea o facea de asistent de limba romana pentru studentii straini la Timisoara, o plasa direct in sfera de atentie a Securitatii care avea nevoie de informatii despre comportamentul studentilor straini care, in general, veneau din tarile arabe in  Romania. Mona Musca a fost cred ca printre putinii politicieni romani care aflata intr-o asemena situatie a avut demnitatea sa-si dea demisia si din functia de parlamentar, si din functia pe care o avea de conducere in partid. (...) Deci eu cred ca un om nu poate fi condamnat o viata intreaga pentru o greseala facuta in tinerete."

Primvicepresedintele PD-L a declarat ca, in cazul in care nu va obtine sprijinul partidului, Mona Musca va avea alternativa candidaturii independente.

  • "Mona Musca candva a emis urmatoarea judecata, a spus asa: daca se introduce votul uninominal eu ma voi prezenta in aceasta alegere directa cu oamenii, care imi vor da un verdict. Deci, dansa trebuie sa faca acest prim pas. Daca se va hotara sa faca acest pas, are doua optiuni: sa candideze independent, intr-o circumscriptie pentru parlamentul national. Sau sa doreasca sprijinul unui partid politic. Cand va fi aceasta discutie, vom discuta in Biroul Permanent National si, sigur, eu o voi sustine."

Vasile Blaga, insa, este in continuare convins ca Mona Musca nu trebuie sa fie sprijinita de partid. Dar, spune el, daca BPN-ul va decide sa o sustina, se va supune

  • "Eu pot sa inteleg ca ea a avut un anumit tratament fata de alti cetateni romani, ca sa ma exprim asa, care au trecut pe la CNSAS, Voiculescu, de exemplu, dar, in acelasi timp, plecand de la principiul ca institutiile statului nu pot fi putenice decat daca le si respectam din cand in cand, eu as spune sa le respectam tot timpul, asta a fost motivul. (...) Eu imi mentin punctul meu de vedere. Cand vom ajunge in Biroul Permanent National imi voi mentine acelasi punct de vedere. (...) Daca Mona Musca vrea sa candideze independent, o priveste, e cetatean roman, caruia nu i s-a ingradit niciun drept electoral si ii doresc success. Nu asta este problema. Iar daca Biroul peramenent national va hotara intr-un sens, eu ma voi supune."

Blaga a adaugat ca isi mentine decizia desi a colaborat foarte bine cu Mona Musca in campania din 2004.

  • "Eu am colaborat foarte bine cu Mona Musca, ca ministru, ea era ministru culturii, suntem colegi foarte buni, cu ea am facut campania, daca mai tineti minte campania din 2004, PNL-ul de atunci, domnul Stolojan atunci avea o problema, din tot PNL-ul un singur om am putut lua, sa defilam cu el in campanie, ca eu am condus campania: Mona Munsca. Traian Basescu – Mona Musca erau dubletul care atragea ca un magnet oamenii; il tineam de mana si ridicam din cand in cand mana domnului premier Calin Popescu Tariceanu, care parca era impaiat, scuzati-mi formularea dar m-am confruntat cu ea in toata campania. Nu reuseam nicicum sa ma descurc cu el din acest punct de vedere."