Theodor Stolojan, primvicepresedintele PD-L, a declarat la emisiunea "Discutia saptamanii", difuzata duminica de HotNews.ro si BBC, ca nu are probleme in a-i sustine pe cei doi candidati democrat-liberali cercetati de DNA, Gheorghe Falca si Mircea Gutau, deoarece acestia nu se folosesc de tertipuri pentru a amana la nesfarsit ajungerea in instanta. Mai mult, Stolojan spune ca, dupa ce a auzit detaliile de la Falca, finul de cununie al lui Traian Basescu, el crede ca acesta e nevinovat. Stolojan mai susitne ca aducerea a trei europarlamentari sa candideze la alegerile locale este o practica obisnuita si ca organismele internationale privesc cu intelegere parasirea mandatului pentru o datorie politica interna.

Stolojan se pronunta in cazul lui Gheorghe Falca, actualul primar din Arad si candidatul PD-L pentru un nou mandat.

  • "L-am rugat sa-mi expuna faptele si le-am judecat eu si cred ca nu are probleme in situatia respectiva, iar dansul a dorit sa ajunga in justitie. Vedeti dvs, e o discutie foarte importanta pentru ca,  uitati –va sunt oameni cum e si Nastase, pe care eu la inceput, naiv, si nestiind prea bine cum merg lucrurile astea prin justitia romaneasca, l -am auzit ‘domnule vreau sa ajung in justitie’ si am zis uite, domnule, ce frumos, oamenii vor sa ajunga in justitie, sa demonstreze ca, cand colo ei vor sa ajunga in justitie sa foloseasca prin avocati toate chichitele procedurilor, din sistemul de justitie romanesc, sa amane la nesfarsit de fapt judecata. Domnul Falca nu cere acest lucru. Domnul Falca a cerut sa fie judecat. "

Liderul PD-L se pronunta si in cazul altor demnitari cercetati de DNA, dar de data asta doar pe baza informatiilor prezentate in presa.

  • "Rep: Aici iarasi ne intoarcem la principii si unitati de masura, domnule Stolojan, pentru ca, pe de-o parte, lideri PSD care au doar dosar la DNA sunt acuzati de liderii PDL si se induce ideea ca au probleme de coruptie. Dar membrii dvs. de partid care sunt lasati sa candideze desi au dosar, iata, ii credeti ca nu au probleme. De ce nu i-ati crede si pe cei de la PSD?
  • TS: Altele sunt dovezile in cazul lor.
  • Rep: Dar de unde stiti?
  • TS: Pai, le-am vazut si la televizor, peste tot."

In ceea ce-i priveste pe cei trei europarlamentari care vor renunta la mandat in cazul in care vor fi alesi in functii locale, Sorin Frunzaverde, Sebastian Bodu si Maria Petre, Stolojan sustine ca este o practica intalnita si inteleasa in organismele internationale.

  • "Noi vedem puterea in mana comunitatilor locale (...) De aceea vom continua descentralizarea administratiei publice, de aceea cei mai buni oameni din Partidul Democrat Liberal, care s-au afirmat la nivel central , dupa cum vedeti, candideaza, fie pentru functii de primari, fie pentru functii de presedinti de consilii judetene. In legatura cu europarlamentarii, doresc sa va spun foarte limpede un lucru care e mai putin cunoscut in Romania. Eu am lucrat si la Banca Mondiala, in orice organizatie internationala, asa cum e si Parlamentul European, in momentul in care unul din membrii acestei organizatii internationale, fie ca e Banca Mondiala, fie ca e Parlamentul Euro-pean,  fie ca e Organizatia Natiunilor Unite, doreste sa-si asume o functie de raspundere publica in tara lui, intotdeauna aceasta datorie are prioritate in fata organizatiei internationale si este privita cu intelegerea necesara. Va dau si un exemplu, chiar un coleg care statea in stanga mea pana acum cateva zile in Parlamentul European, si anume domnul Stubb, care era Europarlamentar finlandez, a devenit ministrul afacerilor externe al Finlandei si si-a parasit postul de europarlamentar. Deci nu este ceva neobisnuit. (...) Orice functie importanta pentru tara ta primeaza in fata oricarei pozitii pe care o ai intr-o organizatie internationala. Acest lucru se intampla. Uitati-va, iarasi, recent, chiar ieri in sedinta plenara a Parlamentului European, am fost anuntati ca trei parlamentari europeni spanioli au fost alesi in parlamentul national. Si toata lumea le-a multumit pentru activitatea depusa si le-a urat success. Datoria fata de tara ta primeaza fata de orice organizatie."

Theodor Stolojan mai spune ca oricum mandatul europarlamentarilor romani este cel mai scurt, pentru ca amanarea alegerilor de catre guvernul Tariceanu a redus la 18 luni perioada pana la organizarea de noi alegeri pentru legislativul european.

  • "Dupa cum stiti, noi am ajuns in Parlamentul European ultimii. Ultimii dintre cele 27 de state membre. Pentru ca domnul Tariceanu, dupa cum stiti, a hotarat sa amane alegerile din mai tocmai in noiembrie. Noi am ajuns ultimii. Avem in fata un mandat de numai un an si sase luni din care deja au trecut trei luni. (...) Nu-l face mai putin important, dar e o perioada de ajustare, deci, daca vreti, eficienta parlamentarilor romani in Parlamentul European a fost redusa comparativ cu colegii nostri din alte tari, din cauza acestui handicap".