Desi lansarea canidatiilor era programata la ora 11, inca de dimineata de la ora 9:00 la Sala Palatului au sosit democrat-liberali din intrega tara, toti echipati cu sepci si esarfe de culoare portocalie. La ora 11:00 sala care a gazduit evenimentul era arhiplina multi dintre invitati stand fie in picioare, fie pe holuri. Fulare, steaguri, camasi sau cravate, de la vestimentatie la sloganul campaniei electorale de la florile si baloanele care decorau sala pana la sigla partidului - toate au fost in culoare portocalie.

Traian Basescu desi absent, a detinut locul de onoare

Spectacolul democrat liberalilor a inceput cum era de asteptat cu intonarea imnului partidului, toti cei prezenti in sala fluturand steguletele si esarfele. La tribuna primul a fost presedintele Emil Boc care a tinut un discurs inversunat in care a tunat si a fulgerat la adresa guvernarii PNL, fara a uita sa sublinieze succesele democrate. Au urmat apoi discursuile lui Theodor Stolojan si Adriean Videanu si prezenatrea unui filmulet cu istoria Partidului Democrat.

Prima imagine de deschidere a fost aceea a lui Ion Iliescu vorbind de la balconul CC. Dupa cateva imagini cu Petre Roman si Radu Berceanu si desprinderea PD de FSN filmul s-a centrat pe imaginea presedintelui Traian Basescu cu momentele de “glorie” ale acestuia: castigarea Primariei Generale in 2000, imagini din campania electorala din 2004 si momentul in care Traian Basescu a castigat mandatul de presedinte al Romaniei.

Taragot, cantece patriotice si pupaturi ca la nunti

Candidatii pentru primarii si consiliile judetene au fost prezentati pe fiecare regiune acompaniati de recitaturi de muzica populara. Discursurile politice au fost “asortate” cu momente de folclor.

Astfel pentru candidatii din Moldova a cantat Sofia Vicoveanca, pentru Muntenia- Maria Carneci, Dobrogea -Nineta Popa Ionescu, Oltenia- Aneta Stan, Banat-Traian Jurchelea iar pentru Ardeal -Aurel Tamas si Dumitru Farcas.

“Foaie verde merisor/ Primarul primarilor/ Dintre toti e cel mai tare/ Ca e om cu suflet mare./ Cine e primar ca tine/ Stie sa petreaca bine./ Primarul unde se duce/ Tot ca soarele straluce", au fost versurile oltenesti care au tonul veseliei si au ridicat sala in picoare.

Nici seful statului nu a fost uitat, desi absent de la eveniment, interpreta Aneta Stan a cantat o melodie despre mare si marinari.

Piesa de rezistenta a spectacolului a fost insa taraful de muzica populara care a acompaniat melodiile ardelenesti ale lui Dumitru Farcas si Aurel Tamas. Cei doi au tinut sala in picioare cantand cunoscutele melodii “Asa-i romanul” si “Noi suntem romani”, acompaniati de taragot, dar si de liderii PD-L care au cantat cat i-au tinut plamanii ca la petrecerile de partid. "Noi suntem romani/ Noi suntem urmasii lui Traian"

La finalul momentului patriotic Emil Boc, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur s-au imbratisat si s-au pupat .

Speech-uri “colorate”, atacuri la adresa PSD si osanale pentru Traian Basescu

Discursurile democrat liberalilor nu au fost deloc modeste, fiecare candidat in parte s-a straduit fie sa atace PSD, fie sa se laude , fie sa-l omagieze pe Traian Basescu. Gheorghe Flutur, candidatul CJ Suceava, si-a inceput discursul cu remarca: "Astazi am bagat PSD-ul in sedinta extraodrinara ca sa vada ce strategie adopta!", in timp ce candidatul PDL la CJ Arges Cristian Boureanu, a declarat ca PDL este un partid care stie sa faca ce trebuie “in loc sa linga clanta la Ion Iliescu”, ca premierul Calin Popescu Tariceanu.

Candidatul PDL la CJ Dolj, Radu Berceanu, nu l-a uitat nici pe seful de la Cotroceni, Traian Basescu: “Il avem pe presedintele Romaniei din familia noastra politica. E acolo pana in 2009, iar, cu ajutorul nostru, va fi acolo si mai departe”.

Mai mult, senatorul Dorel Onaca, candidat pentru primaria Constanta i-a adus osanale lui Basescu declarand ca “este o mare onoare si responsabilitate sa fii candidatul la functia de primar a orasului natal al actualului presedinte, domnul comandant Traian Basescu”.

Gheorghe Falca candidatul pentru primaria Arad i-a salutat pe cei din sala cu ineditul “Buna seara” si a inventat pe moment o parabola “cu vinovatii care vor sta in cosciuge si se vor privi in oglinda”. “La aceste alegeri vom aduce alti vinovati cum ar fi premierul Tariceanu, pe care il vom pune in cosciug, pentru a se privi in oglinda”, a declarat de la tribuna Falca sub privirile nedumerite ale spectatorilor din sala.

Candidatul pentru un al doilea mandat la primaria Craiova, Antonie Solomon, a avut un discurs “grandoman”: “Am decapitat saracia, mizeria, lipsa locurilor de munca", s-a laudat el, sublinind ca se lasa judecat de populatie, convins ca pedeapsa pe care o va primi va fi inca patru ani la Primarie. “Pana la moarte cu poporul meu", a incheiat demagogic Solomon.

Candidatii pentru Bucuresti au fost anuntati la finalul show-ului in aplauze furtunoase. Dupa mai mult de trei ore, evenimentul s-a incheiat pe imnul PD-L, “Verde-nrourat” cu lansarea de baloane portocalii si artificii.

Lista candidatilor PD-L pentru alegerile locale:

Vasile Blaga-primaria Bucuresti

Razvan Murgeanu - Sectorul 1,

Dan Cezar Ionescu- Sectorul 2,

Liviu Negoita - Sectorul 3,

Radu Silaghi -Sectorul 4,

Sebastian Bodu- Sectorul 5,

Cristian Poteras - Sectorul 6.

Emil Boc- Primaria Cluj-Napoca, Alin Tise CJ Cluj;

Mihai Groza -Primaria Oradea, Stefan Seremi CJ Bihor,

Tiberiu Padurean -Primaria Resita, Sorin Frunzaverde CJ Caras-Severin,

George Scripcaru -Primaria Brasov Ioan Pucheanu CJ Brasov,

Constantin Ionescu -Primaria Buzau, Cezar Preda CJ Buzau,

Dorel Onaca Primaria Constanta Ion Popescu CJ Constanta

Antonie Solomon Primaria Craiova Radu Berceanu CJ Dolj

Constantin Hogea Primaria Tulcea,

Maria Petre Primaria Slobozia Marinica Cazacu CJ Ialomita;

Alin Trasculescu -Primaria Focsani Jean Vraciu CJ Vrancea

Mircia Gutau Primaria Ramnicu Valcea, Dorel Jurcan CJ Valcea

Mircea Man CJ Maramures

Cristache Radulescu CJ Ilfov

Dumitru Oprea Primaria Iasi

Cristian Boureanu CJ Arges

Gheorghe Stefan Primaria Piatra Neamt