Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, neaga ca ar avea vreo legatura cu afacerea copiatoarelor in care este implicata firma sa, care a obtinut un contract de 161.000 dolari de la Camera Deputatilor. Pacuraru spune ca nu mai este director la Eurocom SA de 12 ani si ca detine 25% din actiuni. "Nu am nicio legatura cu acest contract si nu l-am influentat in niciun fel", a declarat Pacuraru pentru HotNews.ro. Potrivit unui articol din Cotidianul, firma la care Pacuraru este actionar a upgradat cinci copiatoare ale Camerei Deputatilor pentru suma de 32.256 dolari bucata.

In replica la articolul din Cotidianul, Pacuraru spune ca nu a intervenit niciodata in favoarea firmelor la care este actionar.

"Eu despre acest contract am aflat din ziare. Firma are foarte multe contracte, dar eu nu sint la curent cu toate, pentru ca nu ma mai ocup de acest lucru", a spus ministrul, confirmind totodata ca firma respectiva are si alte contracte cu statul.

"Sa-mi aratati macar o singura persoana din Romania care spune ca Pacuraru a dat telefon sa intervina pentru vreo afacere de-a sa. Firma mea mai mult a pierdut din cauza ca eu sint ministru", sustine Pacuraru intr-o declaratie pentru HotNews.ro.

In ce priveste faptul ca cifra de afaceri a firmei Eurocom s-a dublat din momentul in care a ajuns la putere, Pacuraru sustine ca acest lucru se dfatoreaza "managementului foarte bun", faptului ca oamenii de acolo "sint scoliti in Olanda si nu in Romania".

Un copiator vechi, de doua ori mai scump decit unul nou

Articolul din Cotidianul se refera la contractul de 161.000 dolari atribuit fara licitatie de catre Camera Deputatilor firmei SC Eurocom SA, la care Paul Pacuraru detine 25% din actiuni.

Este vorba de cinci copiatoare, vechi de zece ani, model OCE 3165, pentru care Serviciul de Achizitii Publice din Camera Deputatilor a decis, in urma unui studiu de fezabilitate, upgradarea lor. Singura firma care putea face acest serviciu era Eurocom, motiv pentru care contractul a fost atribuit direct.

Potrivit articolului, costul upgradarii unui singur copiator se ridica la 32.256 dolari fara TVA, in conditiile in care un aparat nou, cu o configuratie si performante identice, costa 16.232 dolari fara TVA, dupa cum sustine Cotidianul. Directorul Directiei Tehnice de la Camera, Alexandru Tanase, a declarat pentru ziar ca " nu exista nici o reglementare care sa oblige la cumpararea de copiatoare noi", si ca astfel s-a iesit "mai ieftin".

Cele cinci copiatoare existente, OCE model 3165, au fost cumparate in 1998, prin licitatie, de la firma SC Eurocom SA, pentru 955 de milioane de lei vechi, fara TVA. La cursul dolarului de atunci, copiatoarele au fost achizitionate cu 107.605 dolari, ceea ce inseamna ca pentru un copiator s-au achitat 21.521 dolari.

Pacuraru si Olteanu, deranjati de fotografie

Ministrul Muncii i-a acuzat pe jurnalisti ca au discutat despre preturile copiatoarelor noi cu RomTeamSolutions, firma concurenta celei la care el este actionar, si ca au publicat o fotografie in care aparea alaturi de Bogdan Olteanu.

Pacuraru a declarat, citat de www. ziare.com ca " nu era sa ramina muritor de foame daca a ajuns ministru".

Contactat de HotNews.ro, Pacuraru sustine ca s-a referit de fapt la angajatii firmei care ar "putea ramine muritori de foame".

Pe aceasta tema a iesit intr-o declaratie de presa si Bogdan Olteanu, care a negat ca ar avea vreo legatura cu afacerea privind modernizarea copiatoarelor Camerei Deputatilor de catre firma la care ministrul Paul Pacuraru este actionar. "Presedintele Camerei Deputatilor nu se ocupa de contracte, nu e ordonator de credite, nu face achizitii", a spus Olteanu ca raspuns la articolul insotit de fotografia sa si a lui Pacuraru.

Eurocom, viata pe bani publici

Asa cum reiese din materialul Cotidianului, SC Eurocom SA traieste din bani publici si a incheiat contracte de achizitii sau prestari servicii cu Guvernul, Parlamentul, SRI, SIE, MApN, Primaria Capitalei, RATB, AVAS, Hidroelectrica, INM, Agentia nationala de cadastru etc.

Din 2004 incoace, odata cu venirea la guvernare, firma Eurocom, societate mixta romano-franceza, care se ocupa cu comercializarea de imprimante, scannere si aparate de multimplicat, si-a dublat cifra de afaceri.

Daca in 2004 cifra de afaceri era de 2.100.000 euro, in 2005 a ajuns la 2.660.000, pentru ca in 2007 sa sara la 4.975.000 euro.