Dupa doua saptamani de vacanta, reintoarcerea la munca nu a avut prea mare succes in randul senatorilor si deputatilor. Oficial, activitatea Parlamentului s-a reluat de la inceputul saptamanii, insa pregatirile pentru campania electorala au facut sa bata vantul pustiului pe holurile Casei Poporului. Deputatii si-au facut program lejer, avand pe ordinea de zi activitate la comisiile de specialitate, iar senatorii au avut cateva sedinte de plen cu prezenta redusa.

Senatorii si-au "prelungit” vacanta

Senatorii au reusit miercuri sa dezbata cateva zeci de legi, desi in sala de sedinte erau mai putin de 50 de demnitari. Modalitatea de vot a fost una de avarie, specifica pentru astfel de situatii: votul cu mana ridicata. Si asta pentru ca, daca se folosea sistemul de vot electronic, ar fi iesit la iveala chiulul senatorilor, iar sedinta trebuia suspendata.

Potrivit procedurii legislative, pentru a se putea desfasura o sedinta de plen in care se voteaza legi este necesara prezenta a 69 de senatori. Cum absenteismul in masa este frecvent in activitatea parlamentarilor, forul de sedinta apeleaza de obicei la votul cu mana ridicata, invocand probleme la sistemul de vot electronic.

De dimineata si-au inregistrat prezenta la sedinta 81 de senatori, multi dintre acestia au venit si si-au introdus cartelele de vot, parasind apoi sala de plen, pentru perioade mai lungi sau mai scurte. Cum senatori inregistrati ca prezenti lipseau in numar mare din sala de plen, conducatorii de sedinta au incalcat regulamentul si s-au raportat la numarul de demnitari care au semnat condica de prezenta la inceputul plenului.

Astfel, Senatul a adoptat si a respins miercuri proiecte de lege cu doar 49 de parlamentari, incalcand regulamentul de functionare.

Eternul cliseu : sedinta suspendata din lipsa de cvorum

Intr-un final, in jurul orei 12.30, sedinta a fost suspendata la solicitarea senatorilor care “s-au sesizat” ca nu este cvorum. La iesirea din sala de plen, senatorii au dat vesnica explicatie: “aparatele de vot au fost stricate”.

Norica Nicolai (PNL): “Pentru legile ordinare a existat cvorum de lucru, dar nu si pentru legile organice. Am votat prin ridicare de mana pentru ca aparatele de vot au fost stricate"

Ilie Sarbu (PSD): “A existat cvorum de lucru pentru legile ordinare si doua legi organice, care oricum aveau raport de respingere, astfel incat nu se rezolva nimic. Pe lista de prezenta se afla 81 de senatori inscrisi, care si-au pus si semnatura pe această lista. Aceasta este baza. Nu exista in statut o prevedere expresa ca este obligat sa voteze. El poate sa stea in bancă, nu voteaza”

Aurel Ardelean (PRM): “Este o deficienta sa se lucreze fara cvorum, in timp ce unii senatori vin la program, altii se afla deja in campanie electorala. Sistemul de vot electronic a fost declarat defect pentru a se putea continua sedinta de plen. Din punctul meu de vedere, nu este defect.”

Deputatii lipsesc in cadru organizat – comisiile de specialitate

Pe de alta parte, colegii de la Camera Deputatilor sunt mai diplomati cand vine vorba de absenteism. Conducerea Camerei a prevazut ca deputatii nu se vor inghesui la munca si a schimbat programul saptamanal programand activitate in comisiile de specialitate.

Ca un singur exemplu de activitate in comisiile de specialitate - programul Comisiei Juridice, care si-a suspendat sedinta din lipsa de cvorum dupa 45 de minute de la ora programata. In sala nu erau decat cinci deputati.

Sergiu Andon, presedintele Comisie Juridice: “Avand in vedere ca după 45 de minute de la ora la care era programata sedinţa de astazi nu s-au strans decat cinci deputati - eu, Gheorghe Gabor (PNL), Ioan Timis (PNL), Cornel Stirbet (PDL) si Mircea Grosaru (minoritati) -, declar inchisa sedinta din aceasta saptamana a Comisiei juridice”

Conform regulamentului, pentru a dezbate si a da un vot asupra proiectelor legislative aflate pe ordinea de zi, comisia are nevoie de un cvorum de sedinta de 15 deputati. Deputatii juristi aveau pe ordinea de zi restantele ramase de dinainte de summit-ul NATO. Printre acestea, juristii trebuiau sa discute in paralel OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii. Alti presedinti de comisii au fost mai inspirati si au anuntat la activitate cunoscutul “studiu individual”.

Lansarea candidatiilor la alegerile locale schimba programul Senatului

Conducerea Senatului a dat curs unei solicitari venite din partea grupului PSD, care a cerut schimbarea programului senatorilor din motive politice. Mai exact, social-democratii au cerut sa se reformuleze programul de saptmana viitoare pentru ca PSD urmeaza sa-si lanseze candidatii la alegerile locale.

Biroul permanent al Senatului s-a conformat si a modificat programul sedintelor de plen, inlocuindu-l cu activitate la comisiile de specialitate. De altfel, la Camera Deputatilor, miercuri Biroul Permanent a fost suspendat din motive necunoscute.

In schimb, la cateva ore de la anuntul de anulare a sedintei, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a tinut o conferinta de presa la sediul PNL.

Nici deputatii PD-L nu s-au inghesuit miercuri la munca la comisii, principalul motiv fiind organizarea lansarii candidatiilor la alegerile locale, lansare care se desfasora la Sala Palatului la sfarsitul saptamanii.