Mircea Geoana sustine ca pensiile ar putea fi marite incepind cu 1 iunie, adica chiar din ziua alegerilor locale, din moment ce Guvernul se lauda cu venituri suplimentare la buget. PSD mai doreste si introducerea celei de-a 13 pensii, acordarea unei prime de 100 de lei de Paste si anularea impozitului pe terenul agricol. Geoana precizeaza ca va sustine toate aceste majorari atit in Comisia de buget-finante, cit si la modificarea in plen a Codului Fiscal.

"Daca cifrele avansate de Guvern sint reale si cred ca sint reale, consideram ca in acest moment exista destule resurse ca devansarea intrarii in vigoare a celei de a doua transe a cresterii punctului de pensie sa aiba loc incepind cu 1 iunie anul acesta, in conditiile in care Guvernul se lauda cu venituri suplimentare la buget", a spus Mircea Geoana la finalul Biroului Permanent de luni.

In ajun de campanie electorala, liderul PSD a anuntat ca partidul va sustine in Comisia de buget- finante si in plenul Camerei Deputatilor suspendarea impozitului pentru terenurile agricole, aplicarea unui TVA diferentiat si acordarea celei de a 13-a pensii. Mai mult, Geoana vrea ca pensionarilor sa li se ofere un ajutor de Paste de 100 lei.

Cererile PSD vin in contextul in care saptamina trecuta, ministrul muncii, Paul Pacuraru, spunea ca majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie, programata pentru 1 ianuarie 2009, ar putea fi devansata cu citeva luni, mai precis in luna noiembrie, adica exact in campania pentru alegerile parlamentare.

"Daca bugetul va inregistra un excedent, asa cum s-a intimplat in 2007, punctul de pensie ar putea fi majorat inainte de 1 ianuarie 2009", a declarat Pacuraru.

In ianuarie 2008, Varujan Vosganian, ministrul finantelor, spunea insa ca majorarea pensiilor constituie un "factor agravant pentru buget" si anunta ca anul viitor bugetul de pensii va avea nevoie de un transfer de peste 1 miliard de euro de la bugetul de stat. Vosganian admitea ca anterioara majorare a pensiilor a necesitat cheltuieli de 300 milioane de euro, fapt ce a pus presiune asupra bugetului pe 2007.