Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie se va pronunta luni pe recursul DNA la decizia de restituire a dosarului de coruptie "Zambaccian", in care procurorii l-au trimis in judecata pe fostul premier Adrian Nastase, anunta NewsIn.

Fostul premier Adrian Nastase, prezent pe 24 martie la Curtea Suprema pentru judecarea recursului DNA la decizia de restituire la parchet a dosarului Zambaccian le-a spus atunci judecatorilor ca nu ar fi normal ca, in Romania, Constitutia sa se aplice pentru toata lumea, "mai putin pentru el". Nastase s-a referit la aplicarea deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei prin care s-a stabilit ca este nevoie de aviz si pentru inceperea urmaririi penale impotriva fostilor ministri.

"Potrivit DNA, decizia ar fi aplicabila numai pentru viitor, ceea ce inseamna ca legea fundamentala se aplica pentru toti mai putin pentru Adrian Nastase. Ar fi irational ca o decizie a CCR sa nu se aplice in procesul in care a fost invocata exceptia de neconstitutionalitate care a produs acea hotarare", a spus Nastase.

Judecatorii Curtii Supreme au explicat, in motivarea deciziei de restituire a dosarului Zambaccian, ca hotararea Curtii Constitutionale in privinta anchetarii fostilor si actualilor ministri produce efecte in viitor, in toate cauzele aflate in curs de solutionare, cum este cauza de fata, nu si in cele definitiv solutionate.

"Sintagma <> presupune ca aceastea nu au efect asupra cauzelor definitiv solutionate, intrate sub autoritatea lucrului judecat, ci numai in cauzele ce se vor solutiona in viitor, cauze aflate in curs de judecata pe rolul instantelor ori cu care acestea vor fi investite ulterior publicarii deciziei", se arata in motivarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In dosarul Zambaccian, Adrian Nastase este acuzat pentru luare de mita in forma continuata, santaj si trafic de influenta, iar sotia sa Dana Nastase este inculpata pentru complicitate la luare de mita si alte doua infractiuni, iar Irina Jianu (fosta sef la Inspectoratul de Stat in Constructii) si Cristian Mihail Vasile (administrator Eurografica), sunt inculpati pentru dare de mita.

Fostul presedinte PSD si premier al Romaniei este acuzat de procurorii anticoruptie ca, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, a savarsit mai multe infractiuni de coruptie prevazute de Legea 78 /2000, antrenand si alte persoane. Este vorba de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora inculpatul ar fi obtinut, in total, suma de 48 miliarde lei vechi, adica 1,3 milioane euro.