"Nu sunt de acord cu niciun fel suplimentare pe oricare teatru in absenta unei discutii serioase despre angajamentul Romaniei pe toate teatrele de operatiuni", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana, la emisiunea Discutia Saptamanii realizata de Dan Tapalaga si difuzata duminica de HotNews.ro si BBC. El sustine ca Romania este la limita capacitatii de participare in teatrele externe de operatiuni. Generalul Sergiu Medar a declarat insa ca militarii suplimentari care vor pleca in Afganistan fac parte dintr-o rezerva secreta.

Intrebat daca partidul sau sustine suplimentarea trupelor in Afganistan, Mircea Geoana a declarat ca orice astfel de decizie ar trebui sa se ia in urma unei consultari a Parlamentului.

  • "Nu sunt de acord cu niciun fel suplimentare pe oricare teatru in absenta unei discutii serioase despre angajamentul Romaniei pe toate teatrele de operatiuni. Cred ca vremea in care venea un lider important occidental la Bucuresti si noi spuneam la plecarea sau la conferinta de presa cu acel lider "da, suplimentam"... A venit Sarkozy si-a vorbit de Ciad, vine presedintele Bush si vorbim de Afganistan, daca mai vine presedintele nu mai stiua carei tari care are un interes undeva prin sudul Africii, spunem si acolo "da". Eu nu sunt un expert militar, dar simt ca, din punct de vedere politic si militar suntem undeva la limita capacitatii noastre de participare in conditii corecte, in conditii serioase, pe teatre externe de operatiuni."

Geoana spune ca, legal, presedintele a procedat corect, dar ca numarul acestui gen de alocari de trupe ar impune o discutie despre strategia Romaniei pe plan extern.

  • "Presedintele poate sa angajeze conform legii, trupe romanesti, impreuna cu CSAT-ul, fara sa intrebe Parlamentul, pentru ca asta este legea. Dar din punct de vdere politic si strategic eu cred ca in acest moment a venit clipa unei discutii serioase. Si nu politizate. Despre interesele Romaniei pe plan extern si unde si in ce format se mai duce Romania sa apere interese pe teatre multiple de operatiuni. (...) Avem trupe in Irak in continuare, avem o promisiune, nu mi-e clar daca o onoram sau nu, pentru Ciad, avem o promisiune, nu stiu daca o onoram sau nu, pentru Darfur, avem o promisiune pentru Balcanii de vest, dar nu stim exact ce se intampla cu Kosovo, cu recunoasterea sau nerecunoasterea si prezenta noastra acolo. (...) Trebuia sa spuna voi propune parlamentului suplimentarea si, din punct de vedere politic era perfect, adica arata un angajament."

In replica, insa, generalul Sergiu Medar, fost consilier prezidential pe probleme de aparare si securitate nationala, a declarat insa ca soldatii care vor pleca in Afganistan erau prevazuti de la inceput in planuri.

  • "Compania asta de care se vorbeste, ea exista in rezerva strategica secreta. Fusese declarata de Romania ca rezerva strategica a secretarului general ONU."