Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata, la Sovata, ca a venit vremea recunoasterii identitatilor regionale. Liderul UDMR a precizat ca nu spaima romanilor de regionalizare il ingrijoreaza, ci o anumita mentalitate ramasa din perioada comunista. Marko Bela a reluat in acest context o afirmatie facuta in urma cu doi ani: "este nevoie de o schimbare de mentalitate si anume sa acceptam ca avem o tara mare, multicolora care se compune din diferite identitati regionale, inclusiv latura etnica".

"Ma refer la ceea ce a existat in Romania inainte de 1989, cand am trait intr-un stat extrem de centralizat si in acelasi timp am suferit o tentativa de a omogeniza societatea, in timp ce realitatea e alta, si anume ca Romania se compune din diferite identitati regionale. A venit timpul sa incercam sa impunem aceste identitati regionale. Nu trebuie sa vorbim in exclusivitate despre descentralizare, a atributiilor si bugetului, dar trebuie sa subliniem importanta regandirii, reorganizarii administrative a tarii", a spus liderul maghiar, citat de NewsIn.

El a precizat ca sunt mai multe alternative: dupa reorganizarea regiunilor administrative se impune sa li se dea si forte administrative regiunilor de dezvoltare economica sau regandirea judetelor actuale.

Politicianul a mai spus ca UDMR nu va fi de acord ca regiunile de dezvoltare sa ramana in actuala forma si in aceasta formula sa obtina competente mai mari, pentru ca, in opinia lui, aceasta ar insemna continuarea, cu alte instrumente, a politicii de dinainte de 1989.

"Si in cazul Tinutului Secuiesc nu este vorba numai despre o cramponare de traditii sau de istorie.

Aceste zone au exprimat interese comune, inclusiv in privinta dezvoltarii economice. De aceea am spus ca si viitorul trebuie sa fie in aceasta directie, adica impunerea acestor zone si regiuni traditionale. Si criteriul etnic conteaza, dar nu in exclusivitate", a mai aratat liderul maghiar.

Marko Bela a mai spus ca descentralizarea trebuie urmata de restructurarea administrativa. "In acest moment in Romania distributia administrativa este cea conceputa in 1968, adica in urma cu 40 de ani a unui stat comunist, centralizator, omogenizator. Descentralizarea trebuie sa o asociem cu ideea restructurarii administrative”, a spus Marko Bela.