Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că mulți dintre oamenii politici, printre care s-a inclus și el, au contribuit la învrăjbirea românilor. Ciolacu a făcut această afirmație la lansarea candidaturii primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, pentru un nou mandat, unde a vorbit despre politizarea excesivă a administrației publice.

Marcel CiolacuFoto: Agerpres

„Administraţia nu are culoare politică, poate numai în campania electorală şi în ziua votului. De a doua zi, administraţia nu mai are culoare politică. Nu am văzut la Primăria Generală, împreună cu toţi primarii de sector, invitaţi ministrul Fondurilor Europene, cum să facă ghidurile pentru ca banii să fie absorbiţi cât mai bine, ministrul Dezvoltării, unde sunt cele mai multe fonduri, nu am văzut la Primăria Generală ministrul Finanţelor, premierul, vicepremierul Neacşu. Nu am văzut nicio viziune de fapt, nicio construcţie. Nu am văzut decât ură, lupte cu duşmani imaginari, la fel ca şi în Sectorul 1 unde sper ca după ce este ales George Tuţă să nu mai vorbim de şobolani şi căldură”, a spus preşedintele PSD, la evenimentul de lansare a candidaturii lui Daniel Băluţă la Sectorul 4, informează News.ro.

Marcel Ciolacu susține că abordarea politică în cadrul administrației este mult prea puternică, lucru ce afectează modul în care aceasta răspunde nevoilor populației. „Toate aceste lucruri s-au întâmplat în ultimii 4 ani, pentru că abordarea politică a fost mult prea pregnantă asupra administraţiei, pentru că jocul politic a influenţat prea mult performanţa administrativă, pentru că oamenii politici, printre care mă număr şi eu şi mulţi dintre colegii mei de aici, am învrăjbit prea mult românii între ei, pentru că nu am făcut nicio diferenţă între jocul politic şi nevoile oamenilor. Nu am pus priorităţile înainte de ură. Pentru că de 30 de ani am îndemnat românii să voteze contra cuiva, nu pentru ceva, nu pentru o viziune”.

Ciolacu vrea o lege specială pentru București

„Încercăm să schimbăm ceva. Sunteţi mult mai tineri decât mine (...) Haideţi să învăţăm din toate greşelile făcute de către alţii, poate câteodată şi de către noi, haide să construim cu totul altceva, să construim nu neapărat pentru noi. Să dăm un exemplu la Bucureşti că putem construi şi atunci oamenii vor veni şi ne vor vota fără sloganuri electorale, fără multe materiale, fără panouri publicitare. Oamenii vor simţi necesitatea unui moment de construcţie, nu ne mai permitem să pierdem fonduri europene”, a mai declarat Ciolacu.

Premierul susține că primarii performanți sunt cei care au avut grijă ca administrarea comunităților pe care le conduc să nu fie făcută în primul rând în funcții de considerente politice. Totodată, Ciolacu a vorbit despre necesitatea instituirii unei legi speciale a Capitalei care să dea mai multă putere în raport cu primarul general.

„Este evident că avem nevoie de o lege specială a Capitalei, trebuie odată închise discuţiile cu privire la proprietate, este evident că dependenţa primarilor de sector nu trebuie să fie atât de mare de primarul general, de jocurile politice. Este evident că trebuie o nouă abordare”, a arătat Marcel Ciolacu.

El a mai spus că alianța electorală formată de PSD și PNL pentru alegerile europarlamentare și, în unele județe, pentru locale, ca și alianța de guvernare, nu a fost creată împotriva cuiva anume. „Ne-am strâns să construim ceva pentru bucureşteni, ne-am strâns în jurul unui proiect administrativ, nevoiţi. Sectorul 1 ar fi trebuit să fie motorul de dezvoltare a Bucureştiului, motorul de dezvoltare sunt sectoarele 3, 4 şi 6. Ăsta este adevărul, doar aici găseşti performanţă, viziune”, a completat Ciolacu.