Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat marți, la Parlament, că liderii Coaliției s-au „despărțit prietenește” de medicul Cîrstoiu. Stănescu mai spune că PSD și PNL au avut o intenție bună, dar lucrurile „au luat o direcție greșită”, iar lipsa de experiență a medicului s-a văzut. Liderul PSD a recunoscut că „s-a făcut o greșeală”, dar aceasta este asumată de toți liderii Coaliției.

Paul Stănescu (centru), alături de Gabriela Firea și Marcel CiolacuFoto: Agerpres

„Ne-am despărțit prietenește. Oamenii mai fac și greșeli. E greșeala noastră a tuturor. Nu domnul Ciolacu l-a adus de acasă pe domnul Cîrstoiu, stim cu toții. Am avut intenție bună, dar lucrurile au luat-o în altă parte, din păcate, pentru domnul Cîrstoiu. De la Năstase și Dragnea așa jihad pe o persoană n-am mai văzut, parcă a fost criminal. Până la urmă, domnul doctor, cu bune, cu rele, știm ce fac medicii. Cu toate studiile noastre nu puteam să mergem înainte, era și vorba despre votul politic al Coaliției. Din păcate, lipsa experienței politice a domnului Cîrstoiu s-a văzut”, a declarat Stănescu la Parlament.

Întrebat de jurnaliști cine trebuie să-și asume eșecul nominalizării lui Cătălin Cîrstoiu, secretarul general al PSD a răspuns:

„Ne-am asumat toți această decizie cu Cîrstoiu, nu neapărat domnul Ciolacu. Toți am crezut că varianta doctorului Cîrstoiu este o variantă bună. Din păcate, bucureștenii ne-au spus altceva. Am crezut că cele două electorate ale PSD și, respectiv PNL, vor coagula. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Probabil a fost și vina specialiștilor noștri care nu ne-au adus documente ca să înțelegem acest lucru și am luat o decizie care nu a fost bună. Candidatul nu a fost perceput și de stânga și de dreapta, foarte complicat acest lucru. În viața tot timpul înveți mai ales în politică, niciodată ceva nu seamănă cu altceva”, a explicat liderul PSD.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu este un susținător și apropiat al Gabrielei Firea. Deși a susținut în interiorul partidului candidatura Gabrielei Firea la București Stănescu a evitat să critice public propunerea medicului Cătălin Cîrstoiu drept candidat al Coaliției PSD-PNL.

„Revenirea Gabrielei Firea pe poziția de candidat PSD la Capitală este o reconciliere între Marcel Ciolacu și gruparea Firea-Stănescu”, susțin sursele social democrate pentru HotNews.ro

Reamintim că Marcel Ciolacu nu a dorit să o susțină pe Gabriela Firea pentru funcția de candidat la primăria Capitalei, Firea fiind sub scorul PSD pe București. De asemenea Ciolacu este cel care a venit în Coaliție cu propunerea medicului Cătălin Cîrstoiu drept candidat comun. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca președintele PSD ar fi primit sugestia din partea propriei consiliere, Carmen Orban.

Și prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a recunoscut că a fost o greșeală dar declară că responsabilitatea deciziei aparține celor două partide. Grindeanu a fost întrebat dacă a înţeles raţionamentul pentru care PSD şi PNL au venit acum cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei, după ce iniţial stabiliseră susţinerea unui candidat comun.

„Pe toate analizele făcute de noi toţi, în modul ăsta maximizăm cel mai mult scorul politic. (…) Nu a decis Marcel Ciolacu. Au decis cele două partide. Partide, nu lideri”, a afirmat Sorin Grindeanu.

El a mai fost întrebat despre faptul că s-a spus despre Gabriela Firea şi despre Sebastian Burduja că nu reuşesc să coalizeze electorat din ambele părţi, iar rezultatul va fi defavorabil celor doi.

„Era vorba atunci dacă e unul din cei doi. Gabi Firea era dificil să ia voturi dinspre partea liberală, cum, la fel, Burduja era greu să ia voturi social-democrate”, a declarat Grindeanu.

Prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu a evitat în ultima luna să se afișeze alături de candidatul comun al Coaliției Cătălin Cîrstoiu. De altfel în interiorul partidului, Grindeanu a vorbit despre opțiunea ca PSD să-l susțină pe Cristian Popescu Piedone la primăria Capitalei.

De precizat este că în toată istoria PSD, greșelile strategice de ledership au fost asumate colectiv la nivel declarativ dat începând cu Adrian Năstase președinții au fost înlăturați din fruntea partidului.

Declarațiile liderilor PSD vin după ce Coaliția a decis să-i retragă susținerea candidatului propus Cătălin Cîrstoiu. După 14 ore de discuții, liderii PSD și PNL au decis luni noaptea să renunțe la candidatura dr. Cătălin Cîrstoiu.