Președintele Klaus Iohannis va merge într-o vizită oficială în Coreea de Sud, în perioada 22-24 aprilie 2024, anunță Administrația Prezidențială. Este al patrulea turneu oficial al președintelui din ultimul an, după ce a călătorit în Asia, Africa și America Latină.

Klaus Iohannis Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele României se va întâlni la Seoul cu președintele Yoon Suk Yeol și cu premierul Han Duck-soo, se spune în comunicatul transmis de Cotroceni.

Alături de Președintele Republicii Coreea, Iohannis va fi prezent la semnarea unor documente relevante, precum apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul exterior, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului și sportului, precizează Administrația Prezidențială.

Republica Coreea este prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

Agenda pe zile a vizitei președintelui Iohannis în Coreea de Sud

  • Luni, 22 aprilie - Președintele va participa la ceremonia depunerii unei coroane de flori la Cimitirul Național din Seoul și un tur informativ al Panmunjom (Joint Security Area) din Zona Demilitarizată;

  • Marți, 23 aprilie - Șeful de stat al României va fi primit de Yoon Suk Yeol, cu care va discuta teme privind Parteneriatul Strategic, cooperarea politico-diplomatică și în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional și global, precum și impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerțului și a investițiilor în domeniul energiei verzi și nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului și gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătății, al educației sau alte noi domenii, informează Administrația Prezidențială;

  • Miercuri, 24 aprilie - Klaus Iohannis va vizita Complexul de producție Doosan Enerbility, Changwon (Busan), unde va avea o serie de discuții cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări și oportunități în domeniul energiei regenerabile și al reactoarelor modulare mici (SMR).

Din delegația oficială care îl însoțește pe Președintele României la Seoul fac parte și membri ai Guvernului României, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, informează presidency.ro.

Cu ocazia turneului oficial în Coreea, șeful de stat se va întâlni și cu reprezentanți ai comunităților românești și ai mediului de afaceri. În decursul vizitei, Iohannis va vizita și expoziția de artă tradițională românească „Insight România”.