Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat, duminică, pe Peter Pellegrini pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Slovacia.

Presedintele Klaus IohannisFoto: Inquam Photos / George Călin

„Îi transmit felicitări lui Peter Pellegrini pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Slovacia. În contextul prieteniei de lungă tradiție dintre țările noastre și al rolului comunității slovace în România, aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună în beneficiul națiunilor noastre și al Uniunii Europene, asigurând siguranța și prosperitatea noastre”, afirmă şeful statului, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Administraţiei Prezidenţiale.

Peter Pellegrini, candidatul coaliţiei naţionaliste de stânga aflate la putere în Slovacia și aliat-cheie al premierului populist Robert Fico, a câștigat alegerile prezidențiale din această țară, învingându-l în turul doi de scrutin desfășurat sâmbătă pe pro-occidentalul Ivan Korcok.

Sondajele de opinie indicau un rezultat strâns, care nu s-a confirmat, între Pellegrini, omul partidului de la putere, și Korcok, candidatul pro-european. Tema care a dominat campania a fost războiul din Ucraina, iar Pellegrini și partidele care-l susțin au declarat repetat că vor fi mult mai puțin dispuse să ajute Kievul.