Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut sâmbătă la Palatul Victoria o întrevedere cu cancelarul federal german Olaf Scholz, aflat în vizită în România. Discuţiile au vizat aprofundarea relaţiilor bilaterale, cooperarea în plan economic şi de securitate, aderarea completă a României la Schengen, precum şi teme de interes european, în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European.

Marcel Ciolacu si Olaf ScholzFoto: AGERPRES

Premierul Marcel Ciolacu i-a mulţumit omologului din Germania pentru sprijinul ţării sale şi al său personal pentru aderarea României la Schengen, proces pentru a cărui finalizare ţara noastră mizează, în continuare, pe sprijinul Germaniei, astfel încât să fie eliminate cât mai curând şi controalele la frontierele terestre, mai arată comunicatul de presă al Executivului.

Ambii oficiali au apreciat totodată nivelul excelent al dialogului politic bilateral şi al cooperării economice, Germania fiind cel mai important partener comercial al României şi al doilea investitor în economia românească.

„Un obiectiv important al Guvernului este să stimulăm investiţiile, folosind toate oportunităţile pe care România le are inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Interesul de până acum al investitorilor germani pentru România este încurajator şi, în mod cert, deschide noi perspective importante de a coopera în domenii de referinţă pentru transformarea economiei româneşti, începând cu proiecte în infrastructura de transport şi cea energetică, digitalizare, energie verde, industria de apărare şi multe altele”, a declarat Ciolacu, potrivit sursei citate.

Premierul Marcel Ciolacu şi omologul său german Olaf Scholz au abordat, de asemenea, teme majore de interes pentru cetăţenii Uniunii Europene care trebuie să se reflecte pe agenda noului Parlament European ce va fi ales în luna iunie, având în vedere ameninţările de securitate generate de agresiunea rusă asupra Ucrainei chiar lângă frontierele europene, perspectivele de extindere a Uniunii Europene, dar şi provocările legate de fenomenul migraţiei, atingerea obiectivelor în materie de tranziţie verde şi cea digitală şi consolidarea pieţei interne europene.

Potrivit sursei citate, pentru toate acestea şi pentru apărarea valorilor democratice care stau la baza întregii construcţii europene, este nevoie de unitate, coeziune, solidaritate şi echilibru, au fost de acord ambii oficiali. [Sursa: News.ro]