Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, marţi, în şedinţă comună pentru numirea unor membri ai Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, precum şi pentru informări ale preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la participarea forţelor Armatei României la acţiuni internaţionale.

Palatul Parlamentului, BucureștiFoto: Zuma Press/ Profimedia

Şedinţa este programată să înceapă la ora 13:00.

  • În 18 martie, conducerea Parlamentului a declanşat procedura pentru numirea a nouă noi membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, ale căror mandate expiră pe 26 martie.

Expiră mandatele membrilor: Constantin Buchet (numit din partea Guvernului), Valentin Blănaru (grupurile PSD), Adrian Mihai Cioflâncă (grupurile PSD), Cazimir Ionescu (grupurile PSD), Cătălin Boris Precul (grupurile PSD), Nicolae Vuvrea (grupurile PSD), Ladislau Antoniu Csendes (UDMR), Germina Nagâţ (USR). În Colegiul CNSAS rămâne şi un post vacant care trebuie ocupat din partea Administraţiei Prezidenţiale.

Comisiile juridice ale Parlamentului urmează să se întrunească marţi, de la ora 09:30, pentru audierea candidaţilor la aceste posturi şi pentru întocmirea raportului, care urmează să fie votat în plenul Legislativului prin apel nominal.

  • Iniţiativa legislativă de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, aflată pe ordinea de zi a şedinţei comune de marţi, cuprinde prevederi în sensul "diversificării şi înăspririi dispoziţiilor legale referitoare la disciplina parlamentară, cu scopul corelării dispoziţiilor sancţionatorii prevăzute de Regulamentele celor două Camere".

Pe ordinea de zi mai figurează informările din partea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea forţelor şi mijloacelor Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne care sunt trimise la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2024, privind aprobarea participării Armatei României la Iniţiativa de Securitate şi Apărare a Uniunii Europene în Golful Guineei, începând cu anul 2024, precum şi aprobarea intrării, staţionării şi operării detaşamentului olandez, compus din 140 de militari.

Totodată, pe agendă se mai află informările preşedintelui referitoare la aprobarea intrării şi staţionării în România a Forţei de răspuns/de reacţie a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată (VJTF/ARF) sau tranzitarea teritoriului naţional, după caz, în anul 2024 şi mandatarea ministrului Apărării Naţionale pentru a aproba eventualele modificări în structura/compunerea VJTF pentru anul 2024, precum şi privind aprobarea tranzitării teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni.

Parlamentarii urmează să facă mai multe modificări în grupurile parlamentare de prietenie şi în comisii - Comisia UNESCO, Comisia specială comună de control parlamentar specializat al Europol (JPSG), Comisia specială comună pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), precum şi Comisia specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe. (Agerpres)