Liberalii au aruncat în joc mai multe echipe de consultanți din străinătate. Una dintre observațiile tuturor acestor strategi este legată de ceea ce ei au numit „felul rigid” în care comunică Nicolae Ciucă, președintele PNL. Liberalii explică de ce Ciucă a refuzat să intre într-o comunicare pe baza filmărilor cu telefonul mobil.

Nicolae Ciuca si Rares BogdanFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primii consultanți străini ai liberalilor, din perioada recentă, au fost strategii israelieni care au apărut în sediul central din Modrogan nr. 1 la începutul lunii februarie, spun mai multe surse din partid. Era chiar perioada negocierilor pentru listele comune cu PSD.

Încheierea unor contracte cu strategi din Israel chiar înaintea alegerilor nu este o noutate pentru politica din România. Liviu Dragnea a apelat cu succes, din 2016, la o echipă de consultanți israelieni condusă de Asaf Eisin, care a ajutat PSD să obțină primul loc la alegerile locale și parlamentare. Echipa de consilieri a plecat din România după alegerile europarlamentare din 2019, pierdute de PSD.

Tal Silberstein este un alt nume care a lucrat în România pentru Traian Băsescu, dar și pentru Călin Popescu Tăriceanu.

Pentru anul electoral 2024 au venit „patru consilieri din Israel”, susțin oameni din partid. Șeful acestora este Ofer Golan. „Ei au ținut des ședințe de strategie în februarie și martie. Sunt cei care au lucrat în campania premierului Beniamin Netanyahu”.

Cine este Ofer Golan

Echipa lui Ofer Golan se recomandă drept „expertă în comunicare și strategie, specializată în gestionarea campaniilor politice, dar și a situațiilor de criză”.

Ofer Golan a fost managerul campaniei lui Beniamin Netanyahu pentru alegerile din perioada 2019 - 2023. Tot Golan a lucrat și pentru Likud, partidul de dreapta condus de premier.

„Rezultatele: un record de 36 de locuri în Parlament. Cel mai bun rezultat pentru Netanyahu în nouă alegeri. 1.3 milioane de voturi pentru Netanyahu, cel mai mare număr de voturi în istoria Israelului. Am atins rezultatele în pofida condițiilor dificile”, este prezentarea pe care o regăsim în dreptul lui Olef Golan pe site-ul perceptionmedia.

În 2018, echipa lui Ofer Golan a fost implicată în alegerile din orașul israelian Haifa, contribuind la victoria lui Einat Kalish – Rotem.

În urma publicării de către HotNews.ro a informațiilor, consultantul politic Ofer Golan a avut de făcut o singură precizare. El nu a contestat informațiile privind relația de colaborare cu PNL, ci a dorit să se menționeze că a câștigat șase campanii electorale pentru Netanyahu, în perioada 2019-2023.

„Nu cunosc realitățile din România”

„Au fost șase-șapte echipe cu care s-a negociat. Echipa de consultanți din Israel cunoștea cel mai bine realitățile din Estul Europei, problema a fost că sunt cei mai scumpi. Aici este problema cu ei, banii”, a declarat un lider PNL pentru HotNews.ro,

În toată această perioadă agitată din punct de vedere politic, strategii veniți din Israel au avut o misiune grea, susțin sursele citate.

„Deși familiarizată cu estul, echipa din Israel nu cunoștea foarte bine realitățile din România. Nu au înțeles dacă noi suntem aliați cu PSD sau nu, care ne este adversarul. În timp ce ei scriau mesaje anti-PSD la partid, Ciucă și Bode negociau cu Marcel Ciolacu. A fost dificil să existe o coordonare în perioada în care lucrurile erau într-o dinamică accentuată”, au descris perioada surse din PNL pentru Hotnews.

„Israelienii i-au recomandat lui Ciucă să facă filmări cu telefonul. Au fost refuzați”

Pentru unii lideri liberali care au intrat în contact cu echipa de consultanți din Israel, aceștia „au părut că nu au venit destul de bine documentați” și că „așteptările noastre au fost altele”.

„Au propus ca Nicolae Ciucă să facă două - trei filmări pe zi cu telefonul care să fie promovate ulterior în social-media. Li s-a comunicat că profilul lui Nicolae Ciucă este unul diferit și că nu va face filmări ca Simion sau Șoșoacă prin Parlament. Pur și simplu nu se poate. Ei au insistat că astfel de abordări neconvenționale vor ajuta partidul și pe Nicolae Ciucă. Ideea a fost respinsă de noi”, au dezvăluit surse din conducerea PNL.

Cum folosesc competitorii filmările cu telefonul

Hotnews.ro a publicat recent indicațiile pe care AUR le-a trimis candidaților săi la alegerile locale, din 9 iunie.

O circulara secretă a paridului condus de George Simion le spune să facă trei filmări pe zi. Să se filmeze ”într-un singur format, cel de TikTok”. Iar regia acestor scurte filmări este enunțată astfel: ”Mergeți unde este problema, enunțați vinovatul apoi eventual vorbiți despre o soluție”.

„Cehii din online”

Potrivit mai multor surse de la vârful PNL, până în acest moment nu s-a luat decizia finală în cazul echipei de consultanți a lui Ofer Golan. „Se negociază”, a răspuns scurt un lider liberal, pentru HotNews.ro.

O a doua echipă de consultanți care se află în tratative cu liberalii a contribuit la victoria președintelui ceh, Petr Pavel.

„Cei din Cehia sunt mai mult pe partea de online. O să vedem dacă se va semna un contract”, a declarat pentru HotNews.ro un lider PNL.

Membri ai echipei de consultanți cehi au fost văzuți, acum câteva zile, după lansarea candidatului PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu.

O ultimă ofertă pentru consultanță politică a venit în Modrogan de la o echipă de consultanți din Londra.

PNL are contracte cu două firme din România

Liberalii au avut, în 2023, cea mai mare sumă plătită din banii publici, subvenția încasată de la buget, pentru consultanța politică: 8.882.656 de lei (1.77 milioane de euro).

PSD a utilizat 6.5 milioane de lei pentru consultanță politică, USR a dat 2.1 milioane de lei.

Una dintre principalele firme cu care colaborează PNL pentru consultanță politică este Kensington Communication, firmă condusă de Răzvan Săndulescu și Cătălin Dumitru.

SC Avandor Labs SRL, specializată în marketing digital și care aparține lui Deak Marius Zsolt, Roat Georgiana și Stan Roxana, a încasat peste 2.27 milioane de lei de la PNL în 2022, conform datelor raportate la Autoritatea Electorală Permanentă.