Intanța supremă a decis, marţi, completarea Biroului Electoral Central cu reprezentant al Partidului Mișcarea Populară, după ce a admis contestaţia reprezentanţilor formaţiunii conduse de Eugen Tomac.

ICCJ - imagine genericaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

„Cu majoritate: Admite contestaţia formulată de contestatorul Partidul Mişcarea Populară. Anulează în parte Procesul verbal nr.1 PV/BEC 2024 din data de 16.03.2024 emis de intimatul Biroul Electoral Central, în ceea ce priveşte respingerea propunerii făcute de Partidul Mişcarea Populară, de completare a Biroului Electoral Central cu reprezentantul contestatorului. Dispune completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantul desemnat de contestatorul Partidul Mişcarea Populară”, se arată în decizia ICCJ.

În 16 martie, la constituirea Biroului Electoral Central au fost respinse cererile REPER şi PMP de a avea câte un reprezentant în BEC, fiind invocate prevederile ordonanţei de comasare a alegerilor. REPER, condus de Dacian Cioloș, a atacat la instanța supremă procesul-verbal de constituire a Biroului Electoral Central, însă contestaţia a fost respinsă marţi de judecători.

Instanța supremă desființează decizia Biroului Electoral de respingere a Alianței Dreapta Unită

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, tot marți, contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) împotriva deciziei Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire. Astfel, USR, Forța Dreptei și PMP pot participa împreună la alegeri.

Decizia instanței supreme este definitivă.

Prin decizia luată marți, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat decizia de duminică a Biroului Electroral Central prin care a fost respins protocolul de constituire a alianţei electorale „Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei”.