USR a anunțat că nu o va susține pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene, a anunțat președintele USR, Cătălin Drulă într-un interviu pentru Politico, în timp ce Cristian Ghinea a spus că „nu vom susține pe cineva care negociază democrația pentru susținerea pe un post”.

Ursula von der LeyenFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Drulă o acuză în Politico pe Ursula von der Leyen că închide ochii la corupția de la București.

Este un avertisment timpuriu pentru von der Leyen la doar câteva zile după ce Partidul Popular European a desemnat-o oficial la București drept candidată pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene.

Șefa Comisiei va avea în continuare nevoie de sprijinul a aproximativ 200 de europarlamentari din alte grupuri politice dacă vrea să obțină un al doilea mandat, notează Politico. Și deși partidul Salvați România (USR) aliniat la Renew va trimite probabil doar câțiva parlamentari la Bruxelles, ea nu își poate permite să piardă în continuare voturi.

„Democrația se erodează în România, iar von der Leyen se face că nu vede”, a declarat într-un interviu președintele USR Cătălin Drulă. „Există un motiv simplu pentru asta”, a adăugat el: „Există un război alăturat în Ucraina, iar guvernul nostru deține poziția geostrategică corectă”.

Fost ministru al transporturilor, Drulă a spus că Comisia oferă României fonduri de redresare post-Covid, în ciuda eșecului Bucureștiului de a implementa reformele necesare, iar Bruxelles-ul diminuează criticile cu privire la problemele României cu privire la independența judiciară și la libertatea presei.

În timp ce experții tehnici ai Comisiei sunt conștienți de nereguli, ele sunt „desființate din punct de vedere politic”, a spus el.

„Nu o vom vota. Este o încălcare fundamentală a misiunii și a mandatului unui șef de Comisie”, a spus Drulă.

La rândul său, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR Cristian Ghinea, a spus pe Facebook că „Nu vom susține pe cineva care negociază democrația pentru susținerea pe un post”

„Europarlamentarii USR au jucat un rol decisiv, în 2019, pentru numirea ei care a trecut în Parlamentul European cu doar câteva voturi. Explică foarte bine Cătălin Drulă în Politico: Democrația este sufocată în România și von der Leyen se face că nu vede”.