Tangoul politic din jurul aderării la spaţiul Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat, a declarat, miercuri, la Congresul PPE, liderul UDMR, Kelemen Hunor. „Trebuie să spunem asta clar şi răspicat şi aici, în familie. Putem şi vom proteja frontierele externe ale Uniunii şi suntem pregătiţi să facem acest lucru”, a afirmat Kelemen Hunor, arătând că pot fi inventate tot felul de scuze şi pretexte pentru a amâna aderarea totală la spaţiul Schengen, dar asta va provoca daune enorme pe termen scurt.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

La Congresul PPE care are loc miercuri și joi la București urmează să fie adoptat și manifestul electoral al Partidului Popular European, în care este cerută și aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen „cât mai curând posibil”.

Cancelarul austriac Karl Nehammer și delegații partidului său, ÖVP, care participă la Congresul Partidului Popular European de la București, se vor opune însă manifestului electoral al PPE.

În discursul susținut la Congresul PPE, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că este lăudabil că Partidul Popular European îşi ţine congresul în România, „la periferia Uniunii şi la periferia NATO”.

Kelemen Hunor a arătat că, atunci când oamenii văd că unele state membre încă aplică standarde duble faţă de statele din această zonă, se simt nedreptăţiţi și chiar revoltaţi, el spunând că „tangoul politic din jurul aderării la spaţiul Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat”:

  • „Aceasta înseamnă responsabilitate, oportunitate, dar şi risc în acelaşi timp. Această periferie se întinde din statele baltice până în Bulgaria. În prezent, aceasta este cea mai vulnerabilă regiune din UE.
  • De aceea, atunci când oamenii văd că unele state membre încă aplică standarde duble faţă de statele din această zonă, se simt nedreptăţiţi. Sunt chiar revoltaţi.
  • Tangoul politic din jurul aderării la spaţiul Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat. Trebuie să spunem asta clar şi răspicat şi aici, în familie.
  • Putem şi vom proteja frontierele externe ale Uniunii şi suntem pregătiţi să facem acest lucru. Pot fi inventate tot felul de scuze şi pretexte pentru a amâna aderarea totală la spaţiul Schengen, dar acest lucru va cauza daune enorme pe termen scurt.
  • De aceea, şi de aici, îi rog pe toţi cei care au avut rezerve faţă de aderarea României la spaţiul Schengen să pună pe primul loc interesele noastre comune pe termen mediu şi lung, nu câştigul politic imediat”.

Liderul UDMR le-a cerut liderilor europeni reuniți la Congresul PPE să nu privească România „doar ca pe o piaţă în creştere, ca pe o regiune problematică şi tulbure, ci ca pe un scut care protejează Europa”:

  • „Aici, la periferie, îndeplinim un rol asemănător cu crusta unei pâini bune: aşa cum crusta protejează interiorul pâinii, noi îi protejăm pe cei care trăiesc în interiorul continentului bătrân.
  • Dacă crusta pâinii crapă, interiorul se usucă, se strică şi devine necomestibil. Aşadar, vă rog să nu ne priviţi doar ca pe o piaţă în creştere, ca pe o regiune problematică şi tulbure, ci ca pe un scut care protejează Europa.
  • Îmi doresc ca pe 9 iunie nu doar să consolidăm ceea ce avem acum, şi să fim mulţumiţi că am câştigat cele mai multe mandate în PE, dar să avem, împreună, puterea de a face corecţiile necesare. Să avem puterea de a reda cetăţenilor speranţa şi credinţa că Europa este cel mai bun loc de pe pământ. Să le dovedim că generaţia noastră este capabilă să păstreze şi să transmită mai departe Europa care a modelat lumea şi a determinat cursul istoriei timp de secole. Mult succes Partidului Popular European şi tuturor organizaţiilor sale membre!”,