Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat, marți, că demisionează din partidul condus de Victor Ponta, acuzând că decizia de colaborare între Pro România și AUR este una greșită, pe care nu o poate gira. În spațiul public au apărut informații privind negocieri între George Simion și Victor Ponta privind o alianță electorală, însă până acum nu a existat niciun anunț oficial în acest sens din partea liderilor celor două partide.

Europarlamentarul Corina CretuFoto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Corina Crețu a anunțat, pe Facebook, că a decis, „cu regret”, să demisioneze din Pro România, partidul condus de fostul lider PSD Victor Ponta, actual consilier al premierului Marcel Ciolacu.

  • „Convingerile mele politice sunt cunoscute de mulți ani de către Dvs.
  • Sprijinirea populismului, a ultra-naționalismului și a anti-europeismului reprezintă, în opinia mea, cel mai mare pericol pentru România și pentru generațiile care vin după noi.
  • De aceea, colaborarea dintre PRO România și AUR este o decizie greșită - pentru partid, pentru oamenii care au crezut în acest proiect politic și, în definitiv, pentru țară.
  • Este o decizie pe care nu o pot gira, motiv pentru care am hotărât astăzi să demisionez din PRO România”, afirmă Corina Crețu.

Ea spune că îi pare rău că, în pofida „apelurilor repetate” ale sale și ale președintelui Pro Romania nu s-a reușit „o formă de colaborare cu PSD”.

Corina Crețu afirmă că, în aceste condiții, a militat pentru participarea pe cont propriu a Pro România în alegeri, decizie care a fost și adoptată în cadrul ultimului congres al partidului.

  • „În ceea ce mă privește, am fost și rămân o social-democrată convinsă.
  • Am fost membră PSD timp de 29 de ani, vicepreședintă a Grupului S&D din Parlamentul European, vicepreședinte al Parlamentului European, vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Comisar European din partea SD.
  • Am apărat întotdeauna, cu toată convingerea, valorile stângii moderne, pro-europene, nevoia de dezvoltare și modernizare, de folosire a fondurilor europene, a programelor Erasmus, a liberei circulații, a extinderii Uniunii Europene și a tuturor beneficiilor pe care le aduce proiectul european.
  • Îmi doresc să duc acest mandat de Membră a Parlamentului European la capăt cu bună-credință, împăcată cu acțiunile mele, promovand aceleași valori în care am crezut și cred”, adaugă Corina Crețu.

Reacția lui Victor Ponta

Conducerea partidului Pro România negociază cu AUR o alianță politică sau electorală pentru alegerile locale și europarlamentare, au declarat pentru G4Media surse politice. Miza AUR pentru o astfel de alianță ar fi asigurarea oamenilor necesari în birourile electorale atât la nivel local, cât și pentru europarlamentare, potrivit surselor citate. Până acum nu a existat niciun anunț oficial în acest sens din partea liderilor celor două partide.

Victor Ponta a comentat, pe Facebook, la mesajul Corinei Crețu, căreia îi mulțumește, fără a face însă vreo referire la vreo decizie de colaborare cu AUR: „Corina , îți mulțumesc pentru tot ce am realizat împreună în atâția ani! Tu ești un adevărat Social Democrat (chiar dacă nu ai loc în PSD și ești atât de urât tratată de unii care nu au făcut nimic în viață). Ai fost cel mai bun Comisar European și un europarlamentar de excepție! Sunt mândru că te-am sprijinit și cred că România a câștigat foarte mult prin ce ai făcut tu! Sper că experiența ta să fie folosită în continuare pentru binele Țării!”.

Contactat de HotNews.ro, Victor Ponta a susținut că el nu este compatibil cu George Simion, dar că nu își poate opri membrii de partid să treacă la AUR pentru a candida la europarlamentare, precizând că el nu a negociat niciodată cu AUR sau George Simion.

  • „Eu și Corina am insistat mereu în Pro România să colaborăm (în orice formă) cu PSD, însă am eșuat pentru că PSD nu a acceptat nici un loc pentru Corina pe lista de europarlamentare, nici alianțe locale (cum am făcut în 2020)! Așa că noi doi nu le mai putem spune celorlalți să nu candideze nicăieri. Și eu sigur nu candidez la ceva - eu nu sunt compatibil cu domnul Simion”, a spus Victor Ponta.

Ce spunea Ponta despre Simion, în februarie 2023: „Îmi place că este viu, fără să fiu de acord cu toate ideile sale”

În februarie 2023, la câteva ore după ce presa a scris despre o întâlnire între Victor Ponta și liderul AUR George Simion, fostul premier a reacționat, admițând că s-a văzut cu Simion pentru „a-l consulta pe probleme de program economic”.

  • „Nu e niciun secret - și nimic de ascuns ! Așa cum am mai spus - am o experiență de guvernare (în special în zona economică) pe care toată lumea o recunoaște și care poate să fie utilă în această situație de criză! Acum lucrez în zona privată și văd dezastrul absolut - și cumplitele probleme cu care orice firmă românească se confruntă în fiecare zi, doar pentru că este românească!
  • Sunt deschis și doresc să ajut anumiți oameni politici - dacă aceștia mă întreabă! Cu Dl Ciolacu am o bună comunicare dar, din motive pe care nu le cunosc și nu le înțeleg, alți oameni din PSD se opun unei colaborări mai ample. Sper însă că anumite proiecte economice pe care le-am promovat în perioada în care eram eu Premier, și care au avut succes, să fie reluate după ce Dl Ciolacu devine Premier în Mai.
  • George Simion este un lider politic nou (îmi place faptul că este “viu” fără să fiu de acord cu toate ideile sale)- conduce un partid fără experiență guvernamentală - dacă mă consulta pe probleme de program economic, îi spun părerea mea și îl sprijin cu toată deschiderea! Despre asta am discutat când ne-am văzut. Și voi fi în continuare deschis să sprijin, pe zona economică, orice proiect al PSD sau AUR (la PNL și USR nu văd deloc asemenea proiecte - este un vid total în acest domeniu, și o lipsa de competență și consecvență extrem de nocivă; adică sunt în economie exact ca și Șeful lor - Dl Președinte Iohannis, suficienți, dezinteresați și aroganți fără nicio substanță)”, scria pe Facebook fostul premier.