Deputaţii au adoptat, marţi, cu 183 de voturi pentru și 84 împotrivă proiectul de lege iniţiat de UDMR care prevede modificarea datei alegerilor preşedintelui României. Inițiativa legislativă prevede ca alegerile pot fi organizate cu cel mult trei luni anterior lunii în care expiră mandatul de şef al statului. Proiectul de lege este adoptat de Parlament în contextul în care președintele Klaus Iohannis intenționează să candideze pentru o funcție oficială la nivel european.

AlegeriFoto: Agerpres

"Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre", prevede proiectul de lege.

USR a cerut retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate, liderul grupului USR, Ionuț Moșteanu argumentând, între altele, că alegerea preşedintelui este un aspect foarte important în democraţie şi "nu este acceptabil ca acest proiect să stea două zile în Camera Deputaţilor", fiind nevoie de dezbateri.

Propunerea a fost respinsă de plen, cu 51 de voturi în favoarea acesteia şi 95 de voturi împotrivă. "PSD roşu şi PSD galben v-aţi dat mâna să călcaţi în picioare democraţia. Modificaţi legile electorale în an electoral", a spus Moşteanu.

"Nu înţeleg de ce dezbatem un proiect de lege care nici măcar nu e asumat de PSD şi de PNL şi nu înţeleg cum UDMR, aruncat cu surle şi trâmbiţe de la guvernare, vine să facă jocul PSD şi PNL, astfel încât să mascheze intenţia clară a PSD şi PNL de fraudare a alegerilor din acest an. (...) Veniţi cu ordonanţe de urgenţă cu trei luni de zile înainte de alegerile locale ca să stabiliţi data alegerilor locale simultan cu alegerile pentru Parlamentul European. Este absolut scandalos, la 34 de ani de la Revoluţie, să ajungem în această penibilă situaţie în care democraţia, drepturile fundamentale ale cetăţenilor să fie călcate în picioare", a acuzat deputatul Forța Dreptei Ludovic Orban.

Deputata PSD Oana Florea a transmis "dreptei uimite" că o să rămână "uimită când o să vadă rezultatul alegerilor". "Să citească ordonanţa de urgenţă a Guvernului cu privire la comasare, pusă în dezbatere publică, şi apoi să vină la microfon să vorbească prostii", a completat Florea.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Reamintim că liderii Coaliției au decis organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, înainte de expriarea mandatului președintelui Klaus Iohannis. Decizia Coaliției vine pe fondul informațiilor conform cărora Klaus Iohannis vizează un post de înalt oficial european după alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie.