Alianța Național Țărănistă condusă de Radu Ghidău anunță ruperea protocolului de colaborare cu AUR, acuzându-l pe George Simion de „tendințe totalitare și de un stil de conducere dictatorial”. Este a doua formațiune care se retrage în ultimele două zile din „polul suveranist” format în jurul AUR, după Forța Identității Naționale, partid condus de fostul ministru PSD Ilan Laufer.

Mircia Chelaru, Radu Ghidau, presedinte Alianta National Taranista, si George SimionFoto: Agerpres

Președintele Alianței Național Țărăniste, Radu Ghidău, a anunțat sâmbătă seară, printr-un comunicat de presă, că decizia de a pune punct colaborării cu AUR a fost luată în unanimitate, în forurile de conducere ale partidului, „în urma unei analize detaliate a comportamentului și a acțiunilor” liderului AUR, George Simion.

  • „Alianța Național Țărănistă a constatat că domnul Simion nu împărtășește valorile și principiile fundamentale ale democrației și ale unui dialog deschis și constructiv în politică.
  • Ne-am confruntat cu o lipsă constantă de receptivitate și deschidere din partea domnului Simion în ceea ce privește soluționarea problemelor reale ale românilor și adoptarea unor politici responsabile și eficiente pentru binele comun.
  • În ciuda eforturilor noastre de a aduce propuneri constructive și de a contribui la dezvoltarea societății românești, am fost întâmpinați cu indiferență și respingere.
  • De asemenea, considerăm că abordarea domnului Simion în politică este una marcată de tendințe totalitare și de un stil de conducere dictatorial, care nu se încadrează în valorile noastre democratice și în respectul pentru diversitatea și pluralismul opiniei”, acuză Radu Ghidău.

Și partidul condus de Ilan Laufer a rupt alianța cu AUR. „George Simion își tratează cu dispreț cei mai apropiați colaboratori”

Este a doua formațiune care se retrage din „polul suveranist” format în jurul AUR. Vineri, liderul partidului Forța Identității Naționale, Ilan Laufer, fost ministru PSD, a anunțat separarea de „Alianța AUR”, acuzându-l pe George Simion de presiuni asupra membrilor formațiunilor din alianță să se înscrie direct pe platforma AUR și să predea evidența membrilor, „subminând astfel autonomia juridică și integritatea partidelor componente”.

  • „De când am intrat în Alianța AUR, președintele AUR exercită presiuni asupra membrilor partidelor din Alianță să se înscrie direct pe platforma AUR și să predea evidența membrilor, subminând astfel autonomia juridică și integritatea partidelor componente.
  • Acest comportament denotă că Alianța AUR a fost concepută în principal pentru transferul ilegal de membrii ai partidelor componente către Partidul AUR, o încercare de eliminare a partidelor suveraniste din Alianță, cu scopul clar de a confisca și distruge din fașă mișcarea naționalistă și suveranistă din România. Protocolul a fost semnat de la bun început doar pentru scopuri mediatice, pentru a evita percepția publică conform căreia președintele AUR este o persoană izolată și nefrecventabilă în peisajul politic.
  • Cu toate că mulți români de bună credință și-au pus speranța în acest proiect politic, președintele AUR, încercând să distrugă mișcarea suveranistă, insistă ca strategia sa principală să rămână axată pe blocaj, circ și scandal mediatic, cu toate că oamenii așteaptă soluții reale pentru problemele acute cu care se confruntă”, a susținut Ilan Laufer.

Ilan Laufer a acuzat, de asemenea, „disprețul și umilința, greu de exprimat în cuvinte”, cu care George Simion și-ar trata cei mai apropiați colaboratori:

  • „Astfel, atât eu, cât și colegii mei din Partidul FIN, ne-am dedicat eforturile și munca în cadrul Alianței AUR în vederea contribuției la această construcție politică.
  • Cu toate acestea, constatăm că realitatea descoperită este una crudă și contravine protocolului pe care l-am semnat, dar și principiilor democratice esențiale și valorilor naționaliste și suveraniste pentru care ne luptăm, motiv pentru care toți colegii din conducerea FIN am decis în unanimitate să ne retragem din Alianța AUR”.

În luna noiembrie, liderul AUR, George Simion, a anunțat lansarea „polului suveranist”, alianță care gravitează în jurul AUR și în care au fost incluse Alianța Național Țărănistă condusă de Radu Ghidău, Partidul Republican condus de Marian Cucșa, Forța Identității Naționale -PSL - Ilan Laufer și Alianța Renașterea Naționala - Peter Costea.

„Ținta noastră este de a reuși la ultimele alegeri, cele parlamentare și prezidențiale, din noiembrie-decembrie 2024, o majoritate a voturilor românilor. În acest sens, chemăm alături de noi în Polul Suveranist AUR toate formațiunile, asociațiile, personalitățile care se împotrivesc Blocul așa-zis Democratic PSD-PNL. Mai ales după scandalul cu doamna Lasconi, vedem că suntem singurii care apără valorile normale, naturale, și trebuie să fim puternici pentru a câștiga. E nevoie de toți, chem toți românii alături de mine”, susținea George Simion pentru HotNews.ro.