Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a criticat în termeni duri actuala coaliție care a modificat legislaţia pentru a stabili data alegerilor locale în aceeaşi zi cu cele pentru Parlamentul European şi a afirmat că România se confruntă cu un proiect antidemocratic. Fostul premier i-a atacat pe liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, despre care a spus că „sunt mai proşti decât prevede legea”, calificându-i drept „slugi nătânge, nişte marionete, nişte prăpădiţi”.

Ludovic OrbanFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„România este confruntată din nou, după 34 de ani, cu un proiect antidemocratic în care două clanuri care funcţionează pe principii mafiote vor să pună piciorul în gâtul cetăţeanului român, să îi răpească libertatea, să îi răpească drepturile, să îi răpească până şi dreptul de a alege liber cine să conducă localitatea, judeţul, România. Mie nu îmi vine să cred că după 34 de ani de la Revoluţie, un Guvern în România poate să îndrăznească să anunţe că modifică legislaţia electorală cu 3 luni de zile înainte de alegeri, fără nicio consultare publică, prin ordonanţă de urgenţă, în condiţiile în care avem nu ştiu câte confirmări ale faptului că astfel de tentative reprezintă clar o tentativă de fraudă electorală, o tentativă de deturnare a votului cetăţenilor, o tentativă de a împiedica exercitarea liberă a votului cetăţenilor”, a declarat Ludovic Orban, sâmbătă, la Conferinţa Forţa Dreptei Bucureşti, citat de News.ro.

Orban a susținut că motivele prezentate pentru schimbarea datei alegerilor locale sunt „gogomănii”.

„Ce propun aceşti fricoşi care tot ce pun la cale, o pun la cale din frică, din teama de oameni, din teama faptului că mai devreme sau mai târziu, revolta împotriva nesimţirii lor se va manifesta. Propun nişte lucruri absolut inacceptabile. Cu trei luni înainte spun că data alegerilor va fi data de 9 iunie. Cum să iei o asemenea decizie? Este o aberaţie.”, a spus Orban.

Liderului Forței Dreptei a mai spus că schimbarea datei alegerilor nu are nicio legătură cu extremismul și este de părere că actualii guvernanţi se tem de Drepata Unită.

„Această decizie ticăloasă, nedemocratică, anticonstituţională, de a forţa ca românii să vină la vot să îşi aleagă primarii, consilierii locali, preşedinţii şi consilierii judeţeni este luată din câteva motive perverse. Primul şi cel mai important, este luată împotriva noastră, acesta este adevăratul motiv”, a declarat Orban.

Liderul Forţa Dreptei crede că „este o bătălie aproape pierdută”, însă voinţa oamenilor liberi nu poate fi înfrântă, spune el.

„Nu vom accepta să ne impună aceşti nenorociţi care vor să confişte viitorul României, să ne impună cum să votăm, pe cine să votăm şi mai ales cum să conducem România începând din 2024”, a declarat Orban.

De asemenea, Ludovic Orban i-a criticat pe preşedintele PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, despre care a spus că „au fost puşi cu mâna de sforile trase din pădure în fruntea partidelor lor”.

„Nu pot să înţeleg cum de doi indivizi precum Ciucă şi Ciolacu, care sunt mai proşti decât prevede legea, mai puţin pregătiţi decât prevede legea, mai lipsiţi de talente politice decât prevede legea, cum e posibil ca aceşti indivizi să fie în capul trebii? Dragii mei, nu sunt ei în capul trebii, ei sunt nişte slugi nătânge, nişte marionete, nişte prăpădiţi care au fost puşi cu mâna de sforile trase din pădure în fruntea partidelor lor şi care joacă un rol şi joacă foarte-foarte prost. Pentru că în halul ăsta au ajuns mânuitorii din umbră, să pună în faţă cei mai proşti dintre cei proşti din cele două partide. Vreau să le transmit şi celor care iau decizii fără să răspundă pentru deciziile lor şi celor care bagă schelete în dulapul liderilor politici pe care îi împing în faţă, nici de voi nu ne este frică”, a precizat Ludovic Orban.

PSD și PNL au convenit comasarea europarlamentare cu cele locale și candidaturi comune la alegerile pentru Parlamentul European.

Calendarul electoral discutat de PSD și PNL:

  • alegerile europarlamentare odată cu alegerile locale, pe 9 iunie
  • alegeri prezidențiale în septembrie
  • alegeri parlamentare în decembrie