​Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că Guvernul nu a dat niciun leu pentru renovarea controversatei vile din Bd. Aviatorilor 86 care va fi reabilitată cu milioane de euro de RA-APPS. „Nu există nicio solicitare de la președintele României pentru această vilă. Clădirea e monument istoric gradul I. Guvernul nu a alocat niciun ban pentru această vilă, se fac lucrări de consolidare din banii proprii ai RA-APPS și nu e singura în acest stadiu”, a spus Ciolacu înaintea ședinței de Guvern.

Klaus Iohannis si Marcel CiolacuFoto: Administratia Prezidentiala

Premierul spune că în aceeași situație de monument istoric care urmează să fie reabilitată în perioada următoare este și clădirea de la Foișor, unde a fost sediul ALDE.

  • „Guvernul prin SGG nu a dat niciun leu pentru renovarea acestei vile. Nu trebuie sa vină la Guvern, este societate comercială. Nu a fost nicio solicitare la Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici.
  • Categoric eu cu președintele României nu am avut nicio discuție niciodată despre o eventuală reședință a domniei sale după ce nu va mai fi președinte”, a mai declarat miercuri Ciolacu.

Până acum s-a investit în consolidare în jur de două milioane de lei

Marcel Ciolacu a precizat miercuri seară, la România TV, că statul nu a investiti niciun leu în lucrări, că e o clădire istoric cu risc seismic și necesita consolidare.

„Ce am întrebat la RA-APPS şi mi s-a răspuns foarte clar: niciun ban de la bugetul statului nu a fost investit. Aşa este decizia Consiliului de Administraţie. Sunt din venituri proprii, au hotărât - şi nu este singura clădire - să facă aceste investiţii. Mi se pare imens. Am înţeles că până acum s-a investit în consolidare în jur de două milioane de lei, fiind o investiţie multianuală. Acesta este adevărul. Nu am la Guvern, la Secretariatul General, verbal nu am avut niciodată o discuţie, nu e făcută nicio solicitare de la preşedinte”, a afirmat premierul.

Administrația Prezidențială susține că Iohannis nu a cerut locuință de protocol

Administraţia Prezidenţială a transmis, marți, că nu există nicio solicitare din partea preşedintelui Klaus Iohannis pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului.

  • „Nu există nicio solicitare din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, sau a Administraţiei Prezidenţiale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului de preşedinte al României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis Administraţia Prezidenţială, la solicitarea Agerpres.

Reacția vine după o investigație Recorder potrivit căreia Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS) investeşte în mod netransparent aproximativ 7 milioane de euro, bani publici, în transformarea unui fost sediu de partid din Bucureşti într-o reşedinţă de protocol, în timp ce toate indiciile duc către un singur nume atunci când vine vorba de beneficiarul acestei renovări.

Ciolacu: Astăzi nu vă pot răspunde dacă e pregătită pentru președinte sau nu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că va cere secretarului general toate informațiile legate de cheltuielile și destinatarii vilei de pe Bulevardul Aviatorilor din București, deținută de RA-APPS, unde lucrările de renovare și amenajare s-ar ridica la 7 milioane de euro, potrivit jurnaliștilor Recorder.

  • „În primul rând, nu știu dacă cheltuielile sunt de 7 milioane. Am aflat din presă aceste sume. Este o vila a RA-APPS, nu este nici prima, nici ultima unde se fac investiții. Ele au fost renunțări de la anumite partide politice. Cu certitudine, astăzi, eu, Marcel Ciolacu, nu vă pot răspunde dacă e pregătită pentru președinte sau nu, sau pentru alt demnitar”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a spus că Secretariatul General al Guvernului are în subordine RA-APPS care va face licitație.

  • „Depinde câți metri pătrați are, că dacă este la peste 10.000 mp nu știu cât de gigantică este investiția. Aceeași discuție am avut și cu privire la Vila Lac 1 și v-am spus că din punctul meu de vedere nu este o prioritate pentru Guvernul României. Acum nici nu pot interzice RAAPPS sau SGG să nu-și facă un plan de investiții multi-anual. O să cer secretarului general toate informațiile. Haideți să vedem care este realitatea”, a spus Ciolacu.

Acesta a subliniat că legea prevede o locuință de stat pentru șefii de stat, dar că o astfel de clădire poate fi și închiriată.

  • „Se închiriază. Știți foarte bine că altă vilă a mai fost pregătită în trecut pentru președintele Băsescu și a avut cu totul altă destinație. S-a închiriat la o sumă consistentă către o Ambasadă”, a spus Ciolacu care a promis că va solicita detalii în acest caz.

Investigație Recorder: „Palatul împăratului”. Pentru cine se renovează cu 7 milioane de euro o casă de pe Bulevardul Aviatorilor din Capitală?

Pe Bulevardul Aviatorilor din București, o zonă exclusivistă a Capitalei, se află o clădire în jurul căreia se află un șantier învăluit în mister. Clădirea aparține Regiei Autonome a „Administrării Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) și lucrările de renovare și amenajare se ridică la costuri de 7 milioane de euro, scriu jurnaliștii de la Recorder. Însă numele familiei care va beneficia de pe urma acestor lucrări nu este, pentru moment, public.

„Vila de 1200 mp, cu subsol, parter și etaj, garaj și cabină de pază la poartă e a statului și a fost, până nu demult, sediu de partid. De câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reședință pentru o singură familie, după cum scrie în autorizația de construire obținută de Recorder. Iar suma pe care RA-APPS intenționează să o investească aici depășește orice imaginație: 7 milioane de euro numai pentru renovare și amenajare”, conform investigației.

Pe acoperișul vilei vor fi montate și panouri fotovoltaice, pentru a reduce la maximum costurile care apar atunci când locuiești într-o astfel de casă.

Conform jurnaliștilor Recorder, toate indiciile duc către un singur nume atunci când vine vorba de beneficiarul acestei renovări de milioane de euro, mai ales că, în lege, este precizat că dintre toți cei care pot beneficia de reședințe oficiale, doar foștii șefi de stat își asigură cheltuielile de întreținere.

  • „E legitim să ne întrebăm cui i se pregătește. Pe ce și mai ales pentru cine se cheltuiesc, în cel mai mare secret, 7 milioane de euro din bani publici? Conform legii, cercul demnitarilor care ar avea dreptul la o asemenea locuință de protocol oferită de stat este foarte restrâns. Iar majoritatea indiciilor duc către aceeași persoană”, conform investigației publicate luni de Recorder.

După renovare, vila de pe Bulevardul Aviatorilor va avea un etaj de 320 mp cu două dormitoare, două băi, două sere, două săli de sport și un dressing de aproape 67 de mp.

La parter va fi un cabinet pentru protocol (prevăzut de asemenea în lege pentru foștii președinți de stat), o bibliotecă, living al familiei, living pentru oaspeți, bucătărie, cămară și încă un dressing.

La subsol va fi spațiu pentru o centrala termică, cameră tehnică, spălătorie și spații de depozitare.

Urmărește întreaga investigație Recorder despre acest subiect aici.