Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost premier, consideră că este „jenant” că Guvernul „investește bani publici pentru nomenclatura de partid și de stat în condițiile în care avem sărăcie în țară”.

Vila din Aviatorilor 86Foto: Captura Recorder

Într-o conferință la Strasbourg, europarlamentarul REPER a fost chestionat în legătură cu informațiile apărute în presă, privnd lucrări de renovare în valoare de 7 milioane de euro efectuate la o clădire de protocol administrată de Regia RAAPPS din subordinea Secretarului General al Guvernului.

„E jenant. Pentru mine ca fost prim-ministru e jenant să văd cum un guvern - pentru că RAAPPS e în subordinea Guvernului , mai mult, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului - și să vezi cum Guvernul investește bani publici pentru nomenclatura de partid și de stat în condițiile în care se plânge că avem deficit ridicat, că nu colectează destui bani la buget, în condițiile în care avem sărăcie în țară, în care crește inflația și multă lume o duce tot mai rău” - a afirmat Cioloș.

Fostul premier consideră că are „suspiciuni rezonabile” că vila de protocol ar fi pregătită pentru actualul președinte Klaus Iohannis, pe care l-a carcaterizat drept „un om politic expirat pentru politica națională”, pentru că i se încheie mandatul de șef al statlui.

În context, Dacian Cioloș a arătat că premierul Marcel Ciolacu „nu are cum să nu știe” dacă imobilul RAPPS la care se fac lucrări este sau nu destinat lui Klaus Iohannis pentru perioada de după încheiera mandatului, foștii președinți având dreptul la locuință de protocol.

„Premierul nu găsește altă explicație decât o să văd, o să verific, nu știu ce se întâmplă. Eu vă spun ca fost prim-ministru, nu are cum să nu știe în următoarea jumătate de oră după ce materialul a fost publicat. Eu nu cred că investițiile respective s-au făcut fără știrea, măcar pasivă, a prim-ministrului. Dacă premierul Ciolacu nu oprește investiția respectivă cât mai repede, va fi pus în situația ridicolă să devină un paharnic al președintelui Iohannis prin comportamentul pe care îl are. Adică omul de casă care îi pregătește casa la propriu. Și o face pe banii statului nu pe banii lui. E jenant să vorbești de cum creștem reprezentarea României la nivel european și să dăm acest gen de semnale. Să vii cu genul ăsta de investiții e descalificant pentru niște oameni politici care au încă pretenții politice și mai mari”, a mai spus Dacian Cioloș.

Administraţia Prezidenţială a transmis, marți, că nu există nicio solicitare din partea preşedintelui Klaus Iohannis pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului.

Reacția a venit după o investigație Recorder potrivit căreia Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS) investeşte în mod netransparent aproximativ 7 milioane de euro, bani publici, în transformarea unui fost sediu de partid din Bucureşti într-o reşedinţă de protocol, în timp ce toate indiciile duc către un singur nume atunci când vine vorba de beneficiarul acestei renovări.

Foto: Recorder