​USR, PMP și Forța Dreptei critică intenția PSD și PNL de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale, anunțând că vor ataca în instanță, la CCR sau la Avocatul Poporului orice demers legislativ în acest sens al Coaliției.

Ludovic Orban, Cătălin Drulă și Eugen TomacFoto: Captura video

„Adevărata comasare pe care o vom vedea astăzi este comasarea PNL cu PSD. Vorbim de fapt despre dispariția oficială a PNL. Astăzi se va naște partidul unic împotriva românilor PSD-PNL. Alianța Dreapta Unită se va opune Partidului Unic PSD-PNL și va avea candidați comuni la toate alegerile: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Nu îi vom lăsa să fure viitorul României. ”, a spus liderul USR, Cătălin Drulă, comentând că demersul Coaliției nu este constituțional, legal și moral.

„Acest atac sălbatic la adresa democrației ne revoltă. PSD și PNL își numesc destinele pentru veșnici, nu pentru interesul public, ci de frică”, a declarat liderul PMP, Eugen Tomac.

Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a avertizat ministrul Justiției să nu semneze actele normative privind comasarea alegerilor, aceasta fiind, în opinia sa, neconsituțională.

„Am auzit informațiile pe surse că vor să modifice legea prin OUG ceea ce agravează și mai mult abuzul în materie de legislație electoral. O somez pe dna ministru al Justiției, Alina Gorghiu, să aibă grijă ce semnează. Să nu semneze această încălcare grosolană a Constituției”, a spus Orban, precizând că Dreapta Unită va contesta legislația care se va adopta pentru comasare la CCR, Avocatul Poporului sau în instanță, după caz.

PSD și PNL sunt așteptate astăzi să ia o decizie în privința anului electoral 2024, pe masă fiind scenariile comasării mai multor runde de alegeri, candidaturi comune, precum și susținerea unui prezidențiabil. Ziua se anunță extrem de agitată. O discuție informală a liderilor Coaliției va avea loc înainte de CSAT, unde Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor fi față în față cu președintele Klaus Iohannis, iar după amiază sunt programate ședințe ale conducerii social-democraților și liberalilor. Decizia în urma negocierilor ar urma să fie anunțată la ora 19.00 de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.