Mai mult de jumătate dintre români ar fi de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, arată sondajul pe baza căruia PSD şi PNL spun că discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune, sondaj realizat de Avangarde, la comanda celor două partide. Acelaşi sondaj mai arată că PSD se menține în fruntea clasamentului cu 31% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European, PNL ar lua 20%, urmat de AUR cu 18% şi de Alianţa Dreapta Unită, cu 15%.

AlegeriFoto: roibu / Alamy / Alamy / Profimedia

La întrebarea „dumneavoastră personal sunteţi de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale?”, 53% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, 35% nu sunt de acord, iar 12% nu pot aprecia sau nu răspund.

O altă întrebare a fost: ”Viitorul guvern al României care se va forma după alegerile generale ar trebui să fie alcătuit din partide care împreună să asigure majoritatea constituţională şi stabilitate politică?”, 66% răspunzând afirmativ, 21%, negativ, iar 13% nu pot aprecia sau nu răspund.

Cum ar vota românii dacă duminică ar fi alegeri europarlamentare?

Dacă duminică ar avea loc alegeri europarlamentare, scorurile partidelor ar fi următoarele, conform sondajului Avangarde:

  • PSD - 31%
  • PNL - 20%
  • AUR - 18%
  • Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - 15%
  • Partidul Dianei Șoșoacă, SOS România - 8%
  • UDMR - 5%, REPER - 2%, alte partide - 1%.

Sondajul Avangarde a fost realizat telefonic, în perioada 19 - 20.02, pe un eşantion de 950 de subiecţi. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat miercuri, după discuţiile din coaliţie, că preşedinţii PNL şi PSD vor anunţa la ora 19.00, după şedinţele interne ale partidelor, strategia convenită pentru alegeri. La rândul lui, europarlamentarul PSD Mihai Tudose a spus că au primit rezultatele unei cercetări sociologice care arată că „mai mult de 60% dintre români doresc comasarera şi o majoritate chiar mai mare şi o continuitate a guvernării”. Tudose a precizat că în şedinţele PNL şi PSD va fi prezentată strategia pe care au convenit să o propună, şi apoi vor avea o coaliţie imediat după aceste întâlniri, iar la ora 19.00 cei doi preşedinţi vor ieşi public.