​Premierul Marcel Ciolacu spune că Dacian Cioloș ar trebui să nu mai fie așa vocal în scandalul Roșia Montană, învinuindu-l din nou pe acesta pentru procesul intentat de Gabriel Resources împotriva României, pentru că a depus dosarul pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO, dar și pe Ludovic Orban pentru că a reluat procedura de înscriere în ciuda avertismentelor că România ar risca să plătească despăgubiri de miliarde de dolari companiei acționare de la Roșia Montană Gold Corporation.

Marcel Ciolacu, la Guvern Foto: Inquam Photos / George Călin
  • ”În ziua când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Palatul Cotroceni (...) în timp ce primul ministru al României s-a dus să-şi ia mandatul de la preşedintele României, pe ultimele minute de prim-ministru, Dacian Cioloş semna ca Roşia Montană să intre în UNESCO, cu toate că avea de la toate ministerele, de la toţi juriştii, zeci de informări că, dacă va face acest lucru, acela va fi obiectul procesului şi există pericolul ca România să piardă acel proces. Ăsta este adevărul”, a afirmat, sâmbătă, la Conferinţa Judeţeană a PSD Tulcea, premierul Marcel Ciolacu, relatează News.ro.

Premierul a precizat că toate documentele care sunt la Parlament, la comisia UNESCO şi în Guvernul României vor fi date publicităţii.

  • ”Îi spun domnului Cioloş, că am văzut că este foarte vocal în ultimul timp, ce am spus şi domnului Cîţu: «Multă sănătate, dar lăsaţi-ne în pace». Am pierdut 1.000.000.000 cu vaccinurile. Au furat în pandemie, domnule Orban, nu ştiu cât vom pierde sau dacă vom pierde cu Roşia Montană, bă, da, aveţi bunul simt să staţi în casă, lăsaţi-ne în pace. N-aţi salvat România, aţi distrus România, asta s-a întâmplat cu adevărat”, a mai afirmat Ciolacu.

Când va publica Ciolacu documentele Roșia Montană

Întrebat când va face publice documentele privind Roşia Montană, Ciolacu a spus: ”Când va exista o decizie” și că oamenii trebuie să știe „adevărul”.

”Cred că românii trebuie să ştie întotdeauna adevărul. La fel ca şi cazul cu vaccinurile, aşteptăm şi adevărul în urma raportului Curţii de Conturi din perioada când şi eu, şi dumneavoastră stăteam închişi prin case, nu aveam voie, şi alţii furau bani pe măşti neconforme şi multe altele. Cred că orice societate este mai puternică şi începe să creadă că merge în direcţia corectă în momentul în care cunoaşte adevărul”, a răspuns Marcel Ciolacu.

Întrebat de unde va scoate România bani în cazul în care va pierde procesul, Ciolacu a afirmat că este convins că statul român va găsi soluţii.

“Sunt ferm convins că statul român, avem o stabilitate macroeconomică, va trebui să găsim soluţii. Dar şi cei implicaţi chiar dacă sunt decizii, spun, de oportunitate în primul şi în primul rând trebuie să le explice de ce le-au luat fiindcă nimeni altcineva nu ar fi luat acele decizii ţinând cont de informările pe care le-au primit de la instituţiile statului, de la miniştri de resort, de la jurişti, de la avocaţi”, a declarat Marcel Ciolacu.

În ultima săptămână PSD și fostul premier Dacian Cioloș s-au acuzat reciproc în contextul în care Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) este așteptat să decidă în procesul intentat României de către Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care zona a fost introdusă în patrimoniul UNESCO.

Vineri, fostul premier Dacian Cioloș afirma că ”Ciolacu şi PSD au luat în braţe teza că eventualele prejudicii ar fi din cauza guvernului tehnocrat şi a includerii peisajului cultural minier în UNESCO deşi numele Ponta apare de 161 de ori în cererea iniţială de despăgubiri a Gabriel Resources iar al meu nici măcar o dată”.

Miza acestui verdict sunt despăgubirile de circa 2 miliarde de dolari pe care România ar putea fi forțată să le plătească către Gabriel Resources.