​Premierul Marcel Ciolacu a reacționat vineri după ce Vladimir Putin a afirmat, în interviul cu prezentatorul american Tucker Carlson, că României şi Ungariei le-au fost luate o parte din pământuri și date Ucrainei. „Înţeleg manipularea pe care o face dictatorul Vladimir Putin”, a spus Ciolacu, subliniind că „Ucraina este un stat suveran şi independent” și că „agresorul în acest război este Vladimir Putin”.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • ”Nici eu nici dvs nu o să influenţăm vreodată istoria. Înţeleg manipularea pe care o face dictatorul Vladimir Putin. România, când a aderat la Uniunea Europeană, a încheiat acorduri, fiindcă a fost obligată, ca toate ţările membre ale Uniunii Europene, să încheie acorduri privind suveranitatea teritorială şi graniţele fiecărui stat.
  • De aceea câteodată mai mă supără când aud, mai ales când vin alegerile, acea poveste cu ungurii sau maghiarii care vin şi ne fură Ardealul”, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

Ciolacu a ţinut să precizeze că agresorul în acest război este Vladimir Putin.

  • ”În ceea ce priveşte cum s-a format Ucraina, eu vă spun un singur lucru, Ucraina este un stat suveran şi independent, iar poporul ucrainean este suveran să-şi decidă destinul, cum şi noi ni-l decidem pe al nostru.
  • Agresorul în acel război este Vladimir Putin. Restul, cum vrem să prezentăm istoria şi cum s-o reaşezăm cum ne convine, m-aţi pierdut de client”, a mai comentat Ciolacu.

În eforturile sale de a argumenta că Ucraina este un stat creat artificial de Stalin, Vladimir Putin a invocat, în interviul acordat controversatului jurnalist Tucker Carlson, că Ucraina a primit de la Stalin teritorii care aparţinuseră înainte de cel de-al Doilea Război Mondial României, Ungariei şi Poloniei şi spune că ar fi fost „cel puţin de înţeles” dacă aceste ţări ar fi revendicat aceste pământuri. El spune însă că nu l-a îndemnat niciodată pe premierul naţionalist maghiar Viktor Orban să o facă.

În interviul acordat, Putin a reluat teoria că Ucraina este un stat artificial creat din teritorii aparținând altor țări, cum ar fi România și Ungaria.

Vladimir Putin a povestit că într-o călătoie făcută în vestul Ucrainei, lumea vorbea maghiară sau rusă și că nu știau limba ucraineană, subliniind încă o dată că populația de acolo era predominant maghiară și și-a păstrat identitatea și cultura ungară, portul popular.

Jurnalistul Tucker Carlson l-a întrebat pe Putin despre „supărarea” legată de Transilvania

Prezentatorul TV american Tucker Carlson l-a întrebat pe Vladimir Putin în cadrul interviului de două ore pe care i l-a luat la Kremlin și despre „supărările” multor țări despre soarta Transilvainiei.

Carlson i-a pus întrebarea președintelui rus după ce înainte l-a întrebat întâi dacă i-a spus premierului ungar Viktor Orban că poate primi teritorii din Ucraina în care trăiește minoritatea maghiară.

  • „Niciodată. Nu i-am spus niciodată, nici măcar o singură dată. Nici măcar nu am avut vreo conversație pe subiectul acesta”, a răspuns liderul de la Kremlin, adăugând însă că „știe sigur” că maghiarii care trăiesc în Ucraina voiau să se întoarcă la Ungaria.

Citește: