Coaliţia de guvernare nu a luat, joi, nicio decizie privind comasarea alegerilor, PSD şi PNL prezentând variantele de lucru, iar o nouă discuţie ar urma să aibă loc luni, conform surselor HotNews.ro. Pe masa Coaliției se află două scenarii foarte importante de care depinde calendarul alegerilor din 2024 și viitorul guvernării PSD-PNL. La întâlnire s-a discutat despre comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele în 9 iunie, dar și despre comasarea alegerilor parlamentare cu unul dintre tururile la prezidențiale.

Marcel Ciolacu în ParlamentFoto: Inquam Photos / George Calin

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat înainte de ședința coaliției, la sediul PNL, că ”nu s-a discutat și nu s-a decis în coaliție, decisiv, comasarea alegerilor europarlamentare cu locale și nici calendarul până la finalul anului, pe alegerile din 2024. După ce vom avea o decizie în acest sens, vom comunica”, a precizat Ciucă.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că social-democrații au ridicat problema în Coaliție privind comasarea alegerilor parlamentare cu unul din tururile la prezidențiale. Miza acestei comasări este maximizarea șanselor pentru PSD de a obține voturile necesare pentru un posibil candidat PSD la prezidențiale.

Liderii Coaliției se reunesc joi după-amiază la Guvern. Discuțiile se poartă în cheia, pe de o parte a maximizării șanselor PNL de a obține locul doi la alegerile europarlamentare și locale (prin comasarea celor două tipuri de alegeri), iar, pe de altă parte, social-democrații doresc să-și crească șansele unui posibil candidat la prezidențiale (alegeri parlamentare cu unul din tururile la prezidențiale).

Liderii PSD și PNL au negociat în ultimele zile, în cerc restrâns, sfera de influență la nivel local și au încercat să contureze scenarii privind calendarul alegerilor din 2024.