Președintele Klaus Iohannis nu se opune planurilor coaliției PSD-PNL de comasare a unor alegeri. „Alegerile vor avea loc în acest an. Patru rânduri de alegeri e foarte mult. Care cu care se pot comasa va elucida Guvernul și Coaliția de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri”, a spus șeful statului.

Klaus IohannisFoto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Declarațiile lui Iohannis vin în contextul în care liderii PSD și PNL au discutat și ar fi agreat un calendar complet al celor patru tipuri de alegeri din 2024, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Astfel, europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale și să aibă loc în 9 iunie, iar în noiembrie alegerile parlamentare ar putea fi organizate împreună cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Pornind de la acest consens, în Coaliție se negociază în continuare „modul în care PSD și PNL vor construi viitoarea guvernare”, mai spun sursele citate.

De menționat este că până în 2004, când mandatul președintelui României era de patru ani, alegerile parlamentare s-au organizat împreună cu primul tur la prezidențiale. După aceea a intrat în vigoare prevederea prin care mandatul președintelui este de 5 ani, iar cele două tipuri de alegeri nu s-au mai suprapus niciodată.