Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a susţinut, la Prima TV, că Emil Boc poate să aleagă: fie va candida pentru un nou mandat de primar la Cluj, fie va deschide lista liberalilor la alegerile europarlamentare. În contextul discuțiilor despre lista pentru Bruxelles, Ciucă a spus că are o relaţie foarte bună cu fostul director al SRI Eduard Hellvig, pentru care „uşa partidului e deschisă”. Nicolae Ciucă a refuzat însă să spună clar dacă demisionează în cazul în care PNL se va clasa în spatele AUR la alegerile europarlamentare din luna iunie.

PNL, sigla Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Întrebat, sâmbătă, la Prima TV, cine va deschide lista PNL la alegerile europarlamentare, Ciucă a spus că nu este stabilit și că urmează Consiliul politic naţional al partidului, în 18 februarie, conform News.ro.

Despre posibilitatea ca Eduard Hellvig să fie cap de listă la alegerile europarlamentare, liderul PNL a insistat că nu a fost stabilit niciun nume, susținând că are „o colaborare foarte bună” cu fostul director al SRI, „un profesionist care are valenţele și meritele sale:

  • „Uşa PNL a fost şi este deschisă - chiar către preşedinţii de filiale fac acest îndemn ca uşa partidului să fie deschisă pentru tot ceea ce înseamnă oameni de valoare, oameni care vor să pună umărul la ceea ce înseamnă politica de centru dreapta, bazată pe valorile noastre fundamentale: familie, credinţă în Dumnezeu, patriotism.
  • Nu trebuie să ne fie ruşine să vorbim despre familie, despre Dumnezeu, despre credinţă. Acestea sunt elementele cele mai importante pentru cei care vor să vină în PNL”.

Întrebat dacă Emil Boc va candida pentru un mandat la Bruxelles sau va rămâne primar la Cluj, funcţie pe care o ocupă de 20 de ani, Ciucă a spus că Boc a făcut o treabă foarte bună la Cluj şi că „are dreptul să aleagă ce va face în continuare”.

Demisionează Ciucă dacă PNL e învins de AUR la europarlamentare? „Noi ne aflăm aici să luptăm, nu să demisionăm”

Întrebat, tot la Prima TV, dacă va demisiona din fruntea partidului în cazul în care PNL va fi învins de AUR la alegerile europarlamentare, Nicolae Ciucă a refuzat să răspundă clar:

  • „Noi ne aflăm aici să luptăm, nu să demisionăm. Partidul trebuie să înţeleagă că e angajat la luptă şi că nu se gândeşte nimeni la demisie.
  • Ca atare, în momentul de faţă, demisia presupune că fie ai greşit cu ceva şi atunci îţi asumi şi demisionezi, fie nu eşti în măsură să mai continui lupta şi atunci laşi locul liber pentru altă echipă. Noi trebuie să fim angajaţi să ducem această luptă electorală. PNL a câştigat alegerile locale, alegerile prezidenţiale şi alegerile europarlamentare. Avem 1.232 de primari, avem 14.185 de consilieri locali şi judeţeni, avem o armată de oameni care trebuie să fie angajaţi şi să vadă obiectivul partidului, pentru că aici nu e vorba de obiectivul personal, astfel încât să abordăm alegerile cu spiritul şi cu convingerea că putem câştiga”.
  • Cât despre faptul că PNL se află în acest moment la 10 procente în spatele PSD, Nicolae Ciucă a susținut că „se pot întâmpla multe până la toamnă”.

Atenţionat că primele alegeri sunt în iunie, nu la toamnă, Nicolae Ciucă a răspuns că „și până atunci este timp suficient”.

Despre posibilitatea ca liberalii să susțină candidatul PSD la prezidenţiale în schimbul postului de premier sau pentru alte funcţii, Ciucă a spus că e nevoie de o analiză, pe care PNL nu ar fi făcut-o.

PSD ar obţine 29,5% din voturi, PNL - 18,8%, AUR - 18,4% dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, procentele fiind raportate la numărul celor care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot. Procentele se modifică în cazul celor care declară că în mod singur vor merge să voteze şi care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă: 27.1% dintre alegători ar vota cu PSD, 19.8% cu PNL, iar 17.9% cu AUR.

Citește și: Alegeri prezidențiale: Mircea Geoană rămâne pe primul loc, urmat de Marcel Ciolacu. Diana Șoșoacă, peste 14%, înaintea lui Simion și Ciucă. Cum ar schimba procentele candidatura lui Victor Ponta - sondaj INSCOP