Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni în această lună la Roma cu Giorgia Meloni, prima femeie prim-ministru a Italiei, în contextul unei ședințe comune a celor două Guverne, dar și a unui forum economic româno-italian, unde vor participa peste 100 de firme din domenii precum energie, infrastructură mare și apărare.

Giorgia Meloni, alături de Silvio Berlusconi și Matteo SalviniFoto: Carofei/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Premierul Ciolacu a avut vineri o întâlnire, la Palatul Victoria, cu ambasadorul Republicii Italiene în România, Alfredo Maria Durante Magnoni, în contextul apropiatei ședințe comune a celor două guverne, care va avea loc la Roma în perioada 14-15 februarie 2024.

  • ”Reuniunea celor două Guverne este încă un prilej excelent să lucrăm împreună pentru cetățenii noștri și pentru a oferi noi pârghii de colaborare investitorilor din România și Italia.
  • Aprofundarea cooperării economice și atragerea de investiții italiene în România sunt priorități ale relației bilaterale”, a afirmat vineri premierul Marcel Ciolacu.

Discuțiile s-au concentrat asupra agendei bilaterale, temelor europene și securității regionale, un subiect de primă importanță fiind cooperarea economică între cele două state.

Giorgia Meloni, lidera partidului post-fascist Fratelli d'Italia învingător în alegerile legislative, a fost desemnată în luna octombrie a anului 2022 să formeze guvernul de către preşedintele Sergio Mattarella.

Giorgia Meloni, în vârstă de 45 de ani, a acceptat această responsabilitate, devenind prima femeie chemată să ocupe această funcţie în istoria ţării.

În marja ședinței comune de guvern va avea loc și Forumul economic româno-italian, cu participarea a peste 100 de firme din domenii precum energie, infrastructură mare și apărare.

Italia este al doilea partener comercial al României, a doua piață de destinație a exporturilor românești și a doua țară de origine a importurilor în țara noastră.

În cursul anului trecut s-a înregistrat un nivel record al comerțului bilateral de peste 20 de miliarde de euro, cea mai mare valoare înregistrată în istoria schimburilor bilaterale.

În anul 2023, Italia s-a clasat pe locul 6 în topul investitorilor străini în România. Peste 70% din capitalul social al firmelor italiene este investit în companii românești din industrie și sectorul energiei.