Conducerea Camerei Deputaților a decis joi să fie suspendat dreptul parlamentarilor AUR de a aduce invitaţi în clădire, până când va fi finalizată ancheta cu privire la incidentul de miercuri, când parlamentarii AUR au protestat şi au intrat în sala de grup a PSD. Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a spus că vor fi făcute reclamaţii pentru toţi deputaţii şi senatorii AUR care au protestat şi au invadat sălile grupurilor politice, iar numele celor care au intrat cu o zi în urmă în clădire se vor regăsi pe un tabel cu persoane al căror acces va fi interzis în Parlament.

George Simion si Alfred SimonisFoto: Inquam Photos / Saul Pop

Simonis a spus că decizia a fost luată în unanimitate în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

„Ne putem trezi că mâine aduc 1.000 de oameni în clădire şi fac revoluţie”

  • „Ieri, practic, în scandalul grupului AUR la Parlament au participat deputaţi şi senatori ai AUR, au participat angajaţi ai Camerei Deputaţilor, chiar dacă sunt arondaţi grupului AUR sau al comisiilor pe care le conduc cei de la AUR, dar şi invitaţi de grupul AUR, în jur de 100. Aşa au ajuns să fie aproape 250 în sălile de grup.
  • Este fără precedent ceea ce s-a întâmplat ieri în cei 33 de ani de democraţie şi sancţiunile se văd astăzi.
  • S-a suspendat dreptul celor de la AUR de a introduce în clădire invitaţi pe o perioadă până finalizăm această anchetă şi până vom stabili cine sunt cei vinovaţi şi cum reglementăm intrarea în clădire, pentru că ne putem trezi că mâine aduc 1.000 de oameni în clădire şi fac revoluţie.
  • De aceea s-a suspendat dreptul grupului AUR, a membrului Biroului permanent din partea AUR de a introduce în clădire persoane, altele decât parlamentari şi angajaţi. Se vor face reclamaţii pentru toţi deputaţii şi senatorii AUR care au protestat şi au invadat sălile de grupuri politice”, a declarat Alfred Simonis, joi la Parlament, conform News.ro.

Potrivit acestuia, numele celor care au intrat miercuri în clădire se vor regăsi pe un tabel cu persoane al căror acces va fi interzis în clădirea Palatului Parlamentului.

„Discutăm care e cea mai bună soluţie ca să combatem aceste acţiuni extremiste ale unor huligani”

Întrebat unde va fi făcută plângerea pentru incidentul de miercuri din Parlament, Simonis a răspuns: „Analizăm cea mai bună variantă pentru parlamentari”.

El a explicat că pot fi făcute două tipuri de plângeri - la Comisia juridică, pentru sancţionare, dar şi la poliţie, „pentru că au invadat spaţiul propriu al unui grup parlamentar”.

Simonis i-a numit pe cei de la AUR „huligani” şi a vorbit despre soluţii prin care să fie sporit nivelul de securitate din Parlament:

  • „Căutăm soluţii pentru a întâri securitatea, dar asta nu se poate face peste noapte. Nu poţi să aduci bodyguarzi de pe stradă şi de mâine să îi pui să scoată parlamentarii pe sus din sală.
  • Discutăm care e cea mai bună soluţie ca să combatem aceste acţiuni extremiste ale unor huligani”.

Parlamentarii AUR au protestat, miercuri, la Parlament, în sala grupului parlamentar al PSD, unde trebuia să înceapă o şedinţă a conducerii partidului, faţă de intenţia Guvernului condus de premierul Marcel Ciolacu de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale. Liderul AUR, George Simion, a avut un schimb de replici cu preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, după ce acesta i-a cerut să părăsească sala.