​Premierul Marcel Ciolacu spune că trebuie să se ia o decizie privind sistemul de impozitare din România, opțiunile fiind impozitate unică sau progresivă.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Trebuie să ne hotărâm odată ce dorim! Dorim să avem un sistem de impozitare care nu mai există, impozitarea unică, sau poate dorim să revenim la acea impozitare unică, dar care este unică, fără excepţii. Dacă ne hotărâm ca să avem un mediu concurenţial corect pentru toată lumea, cu alte cuvinte, fără excepţii fiscale, cum este în toată Europa, sau dorim să mergem mai departe cu o impozitare progresivă, cum au toate ţările dezvoltate. Trebuie să hotărâm împreună acest lucru. Acest lucru nu trebuie să-l hotărască niciun partid politic, niciun guvern anume, acest lucru trebuie dezbătut frumos, transparent cu mediul de afaceri, cu sistemul bugetar, cu sindicate, cu toată lumea la masă", a declarat vineri Ciolacu.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat pe 8 ianuarie că introducerea impozitului progresiv este un subiect de discuție pentru viitoarea reformă fiscală „care nu este atributul meu pe perioada acestui mandat”.

„Impozitul progresiv are perioadele lui în care poate fi introdus. Fiindcă suntem într-o perioadă în care România și românii au nevoie de spijin și o duc destul de greu, nu cred că e un moment foarte potrivit pentru a discuta de impozitul progresiv. Ăsta e punctul meu ca profesor de finanțe”, a mai afirmat Marcel Boloș.