Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că obţinerea acordului politic privind aderarea României la Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime reprezintă ”primul rezultat concret în toată această perioadă de 13 ani, în care mulţi au vorbit, au comentat sau şi-au dat cu părerea, dar de fapt nu au existat şi au realizat foarte puţin”.

Ciolacu, la dezbaterea bugetului în Parlament, bruiat de parlamentarii AURFoto: Inquam Photos / George Calin

Marcel Ciolacu a vorbit, în deschiderea şedinţei de Guvern de joi, despre aderarea României la Spaţiul Schengen.

  • ”După 13 ani de aşteptări, avem în sfârşit un acord politic. Acesta urmează să fie pus în practică în scurt timp şi la nivel oficial printr-o decizie a reprezentanţilor tuturor statelor membre din Uniunea Europeană. Ridicarea graniţelor aeriene şi maritime din martie 2024 reprezintă un drept câştigat după lungi negocieri, însă cu siguranţă lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua eforturile şi anul viitor pentru aderarea în integralitate la Spaţiul Schengen şi mă bucur că toate semnalele pe care le avem arată că acest obiecitv este realizabil”, a afirmat premierul, relatează News.ro

El a adăugat că este ”primul rezultat concret” din ultimii 13 ani, în timp ce alții doar au comentat sau și-au dat cu părerea.

”Acesta este primul rezultat concret în toată această perioadă de 13 ani, în care mulţi au vorbit, au comentat sau şi-au dat cu părerea, dar de fapt nu au existat şi au realizat foarte puţin. Acest guvern va face ca românii să fie cu adevărat trataţi ca parteneri egali în Uniunea Europeană, iar economia noastră să crească exponenţial”, a susţinut Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri seară, că din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Ministerul de Interne a precizat că, în 23 decembrie, s-a ajuns la un acord politic în acest sens, dar discuţiile vor continua până la obţinerea unei decizii.

Fostul premier Dacian Cioloş, actual europarlamentar, afirma, miercuri seară, că ”postările triumfaliste” ale premierului Marcel Ciolacu despre intrarea în spaţiul Schengen ar fi cu adevărat importante dacă ar exista un acord cu Austria şi pentru intrarea cu frontierele terestre.

„Sper că responsabilii de la Bucureşti au obţinut în negocierile cu Austria o dată concretă pentru intrarea cu frontierele terestre, ceea ce e cu adevărat important şi esenţa Spaţiului Schengen”, a spus Cioloș.

Europarlamentarul PMPM Eugen Tomac spune pe Facebook că „acordul politic este un pas înainte, dar nu o decizie” și dacă în Consiliul JAI din 4 martie când se va vota intrarea aeriană și maritimă, nu se va lua și decizia privind momentul aderării terestre, atunci nu putem spune că România a intrat în Schengen.

„Așa cum am anunțat după dezbaterea din săptămâna trecută din parlamentul olandez, când guvernul a primit mandatul pentru a negocia acceptarea Bulgariei în spațiul Schengen, a devenit tot mai clar că am intrat într-o nouă etapă în ceea ce privește intrarea în spațiul Schengen. Cu toate acestea, blocajul Austriei rămâne imprevizibil”