PNL a plătit site-ului Digi24 un milion de euro într-un an, iar articolele nu au fost marcate cu semnul P -publicitate, dar au fost trimise pentru plată la partid, arată o investigație Libertatea.

Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / George Călin

Banii veniți de la buget, adică de la cetățenii și firmele care își derulează activitatea în România, au fost plătiți de PNL site-ului Digi24.ro prin intermediul unei agenții de publicitate, după ce în fruntea partidului au ajuns Nicolae Ciucă și Lucian Bode, scrie Libertatea.

PNL a plătit 37,7 milioane de lei (7,5 milioane de euro) în intervalul ianuarie – octombrie 2023 pentru propagandă și presă. În anul 2022, suma a fost de 39,3 milioane de lei (8 milioane de euro). Pe ce s-au dus banii? Pentru că în afara campaniilor electorale, televiziunile nu pot primi bani, partidele folosesc site-urile televiziunilor și plătesc acolo. Este ceea ce un specialist din publicitate, consultat confidențial de Libertatea, a numit „un subterfugiu”.

„De fapt, dând bani site-urilor, partidele își asigură protecție pe televiziunile respective. Se publică știri nemarcate pe site, iar grosul banilor e dat pentru «prestația de pe TV». Dovada e bugetul «online» mult prea mare pentru site-uri, specific televiziunilor”, a explicat același specialist.

Digi24.ro a primit aproximativ 1 milion de euro doar de la PNL în ultimele 12 luni calendaristice. „Acesta este buget de TV, nu de internet”, a explicat specialistul. Comparativ, 1 milion de euro sunt aproape toți banii luați din publicitatea «display» (clienți de la agenții) și programatic (Google) de către publicații din TOP 10 site-uri din România.