​Premierul Marcel Ciolacu anunță că bugetul pentru anul viitor va trece în această săptămână de Guvern, susținând că până de Crăciun va fi votat în Parlament. Șeful Guvernului a precizat, luni, că „va fi o majorare de 5% la tot sistemul bugetar, mai puțin la demnitari”, iar unele ministere vor avea majorări consistente.

Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvernFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„A crescut PIB-ul si mergem și mai mult pe investiții nominal, mergem la un procent de 7,3% pe investiții, cel mai mare buget pe investiții din istoria României. Avem un buget iarăși istoric la Educație de 4,1% deci o mărire de 60% a bugetului pe Educație. Trebuie să ținem cont și de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR și în exercițiul financiar actual de aproape 12 miliarde în acest moment, cele mai mari investiții în școli și toata infrastructura. Niciun Minister nu pierde niciun ban. (...) La Ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, avem o majorare și la Ministerul Sanatății, aproape 26%, la Ministerul Transporturilor 30%. Este o majorare și la Casa de Sănătate și am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim cât mai corect cum se cheltuie acești bani pentru că eu m-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu sunt bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, programele, când noi alocăm 12 miliarde de euro”, a spus premierul.

Întrebat despre deficitul de anul viitor, Ciolacu a spus că acesta va fi „cu minim 0,5% față de cât închidem anul acesta, va fi sub 5%”.