Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că sunt "cât se poate de obositoare" cinci rânduri de alegeri într-un singur an şi a subliniat că o comasare a unora dintre alegeri "este şi legal, şi benefic, şi economic". Asta, deși actualul premier, Marcel Ciolacu, spunea că nu se poate din punct de vedere constituțional și nu este de acord nici dacă ar fi.

Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / George Călin

Întrebat dacă alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc după turul al doilea al prezidenţialelor sau între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, Ciucă a răspuns că există riscul ca, la finalul a cinci rânduri de alegeri, oamenii să se simtă "sătui" şi "uzaţi" de campania electorală şi să nu se mai prezinte la urne.

  • "Desfăşurarea alegerilor are la bază un suport legislativ. Decizia calendarului electoral se stabileşte prin hotărâre de guvern. Ca atare, în acest moment, ştiu că au fost discutate mai multe elemente de calendar electoral pentru anul viitor, existând mai multe opţiuni. Ceea ce vă pot spune este următorul aspect: analiza noastră absolut generală, fără să ne ducem pe date, pe termene şi aşa mai departe, ne-a relevat faptul că pentru orice om aproape cinci rânduri de alegeri sunt cât se poate de obositoare şi apare această problemă ca la final oamenii să fie atât de uzaţi, ca să folosesc acest termen, şi de sătui de ceea ce poate să însemne campania electorală, ca partea finală a alegerilor să ne găsească fără prea mulţi votanţi. Motiv pentru care este bine să gândim, să analizăm, să luăm o decizie politică faţă de numărul rândurilor de alegeri la care vom solicita populaţia să vină să îşi exercite dreptul", a afirmat el, potrivit Agerpres.

În ce priveşte comasarea unora dintre alegeri, Nicolae Ciucă a replicat că acest lucru "este şi legal, şi benefic, şi economic", în acelaşi timp, deoarece ar permite scurtarea perioadei destinate alegerilor şi s-ar cheltui mai puţini bani.

Ciucă a mai precizat că a discutat cu PSD "de principiu, ideea, necesitatea unei comasări", dar că nu s-a vorbit şi în detaliu despre această problemă.

  • "Am discutat, de principiu, ideea, necesitatea unei comasări. Care dintre ele, când?... Nu am discutat", a spus el.

Alina Gorghiu suținea în mai că sondajele de opinie făcute de PNL ar arăta că 67% dintre români ar fi favorabili comasării alegerilor în 2024.

PSD nu vrea comasarea alegerilor

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, gerilspunea în august că o comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituţională şi nu poate fi aplicată decât în stare de urgenţă. Mai mult social-democratul a spus că astfel de comasări și modificări electoral „ţin de ţări bananiere, nu democratice” și ar fi în avantajul unui singur partid.

  • „Comasări şi modificări electorale în avantajul unui singur partid (PNL, n.r.) ţin de ţări bananiere, nu democratice, aşa cum îmi place mie să cred că este în România. În luna iunie 2024 vom avea alegerile europarlamentare şi Comisia Europeană nu permite comasarea alegerilor europarlamentare cu niciun tip de alt scrutin, pentru că e bine ca fiecare alegeri să se desfăşoare în parte (...). Am văzut că dinspre PNL se doreşte această comasare a localelor cu parlamentarele, dar nu se poate constituţional. În această perioadă, România are cu totul alte priorităţi, că vorbim de fonduri europene, de PNRR, de legea pensiilor şi de multe alte obiective pentru care România trebuie să tragă în această vară şi toamnă pentru a atrage zecile de miliarde de euro, bani europeni”, spunea atunci Simonis.

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu susține comasarea alegerilor de anul viitor nici dacă ar fi constituțională o astfel de măsură.

  • „În primul rând, alegerile europarlamentare au loc mult mai devreme, iar alegerile locale nu pot fi comasate cu alegerile generale. Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”, declara în luna mai Marcel Ciolacu.

Citește și:

Cele trei scenarii pentru comasarea alegerilor. Ciucă: „Urmează să discutăm, să vedem ce ne spun specialişti”

Ce nu spune PNL când vorbește despre comasarea alegerilor. Jumătățile de adevăr din punctajele de partid