Marcel Ciolacu va pleca sâmbătă într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. și New York, unde are programate întâlniri la nivel înalt, inclusiv cu Anthony Blinkemn, Lloyd Austin și Antonio Guterre. Aceasta este prima vizită în SUA a unui premier român după cea făcută de Dacian Cioloș în 2016

Marcel CiolacuFoto: Agerpres

Luna trecută, surse politice au dezvăluit pentru HotNews.ro că această vizită urmează să aibă loc la începutul lunii decembrie, adăugând că printre cei cu care Ciolacu ar urma să aibă întrevederi se numără și vicepreședintele Kamala Harris, întâlnire care se pare că nu va mai avea loc.

Ciolacu pleacă în SUA cu o delegație guvernamentală din care vor face parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.

„Avansarea proiectelor economice comune, creșterea investițiilor americane în România și consolidarea sprijinului politic și de securitate de care beneficiem din partea partenerilor noștri strategici sunt obiectivele vizitei în Statele Unite ale Americii", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat de presă

Premierul se va intalni cu reprezentanți ai comunității românești din zona Washington-Virginia-Maryland.

De asemenea, va avea întrevederi cu mai mulți înalți oficiali americani.

La Departamentul de Stat al SUA, premierul se va întâlni cu secretarul de stat american Antony Blinken. De asemenea, șeful Executivului va avea întrevederi cu secretarul apărării, Lloyd Austin, și cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

Un punct important al vizitei, se spune în comunicatul guvernului, îl va constitui întrevederile cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite și cu Dennis Frances, președintele Adunării Generale ONU.

Programul vizitei va include întrevederi cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților, Mike Rogers și Adam Smith, cu co-președinții Comitetului pentru relații externe din Senatul SUA, senatorii Ben Cardin și James Risch, și cu co-președinții Grupului de prietenie cu România din Camera Reprezentanților, Mike Turner și Elissa Slotkin.

„O componentă importantă a vizitei de lucru este cea economică”, subliniază Guvernul României.

Marcel Ciolacu și delegația guvernamentală vor avea discuții cu reprezentanții companiilor Google, Lockheed Martin și cu reprezentanții conducerii United States Energy Association.

„În cadrul vizitei, premierul României va aduce un omagiu eroilor americani, la Cimitirul Arlington din Washington, va vizita Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington și va avea un dialog cu reprezentanții asociațiilor evreiești”, se mai spune în comunicatul de presă citat.