„2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului”, a transmis președintele Klaus Iohannis în mesajul de Ziua Națională, vorbind despre maratonul electoral de anul viitor. Șeful statului a atras atenția asupra pericolului extremist.

Klaus Iohannis, de Ziua NaționalăFoto: Inquam Photos / George Calin

„Rezultatele acestui veritabil maraton electoral vor stabili cursul spre care națiunea noastră se va îndrepta în următorii ani. Va fi un temeinic exercițiu al maturității noastre democratice să participăm la toate rundele de alegeri, într-un an în care se vor împlini trei decenii și jumătate de la Revoluția din Decembrie 1989.Să nu uităm că drumul către libertate și democrație a fost lung și anevoios și a implicat sacrificii enorme din partea multor generații. Datorită lor, avem astăzi dreptul fundamental de a ne exercita votul, singurul instrument democratic prin care decidem cursul țării noastre. De aceea, este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul națiunii și, totodată, să rămânem vigilenți în fața curentelor extremiste care, dacă nu suntem suficient de atenți, pot deveni amenințări reale la adresa principiilor de bază ale societății noastre și a sistemului nostru de valori”, a spus șeful statului.

Guvernarea PSD-PNL, „fără blocaje toxice”

Klaus Iohannis a lăudat, totodată, actuala coaliție PSD-PNL care, spune el, a asigurat o „guvernare stabilă” într-o perioadă complicată., marcate de „crize grave” care au culminat cu războiul de la granița României, din Ucraina.

„Dar, chiar dacă aceste crize nu sunt încheiate, putem spune cu încredere că am reușit să menținem economia solidă, să încurajăm investițiile, să asigurăm securitatea cetățenilor noștri. Și toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje politice toxice, chiar dacă i se pot reproșa lucruri și acestei guvernări. Fără o coerență guvernamentală, ar fi fost cu mult mai dificil să trecem cu bine prin crizele multiple cu care ne confruntăm”, a spus președintele.

Șeful statului a vorbit și despre beneficiile apartenenței României la NATO, susținând că țara noastră este o țară sigură.

„România este o țară sigură și cetățenii săi nu au motive să se teamă. Apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică ne oferă cele mai solide garanții de securitate posibile, iar prezența trupelor aliate pe teritoriul țării noastre este dovada angajamentului pentru asigurarea stabilității și a apărării regiunii noastre”, a mai spus președintele.