Premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL, Nicolae Ciucă, au anunțat, luni seara, pe Facebook că s-au înțeles pe proiectul legii și că acesta va intra „în linie dreaptă în Parlament”. Anunțul vine după o ședință a liderilor Coaliției la vila Lac și după ce liberalii și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au ridicat problema impactului bugetar pe care l-ar avea legea.

Marcel Ciolacu și Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare!!, scrie premierul pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, președintele PNL a anunțat „au fost clarificate toate elementele legate de sustenabilitatea finanțării măsurilor cuprinse în noua lege a pensiilor”.

„Am analizat, de asemenea, reorganizarea internă a ministerelor, primele două vizate fiind cel al Agriculturii și cel al Mediului. Se urmărește flexibilizarea proceselor de decizie, pentru ca structurile instituționale să devină mai eficiente, cheltuind mai puțini bani publici. În același registru, am discutat despre îmbunătățirea colectării”, a anunțat Nicolae Ciucă tot pe Facebook.

Președintele PNL mai precizează că împreună cu premierul Marcel Ciolacu 1vom semna și depune în Parlament un proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale”.

Liderii Coaliției s-au reunit luni, într-o ședință la vila Lac pentru a clarifica aspectele și nemulțumirile legate de legea pensiilor care a intrat deja în dezbaterea Parlamentului.

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat la sfârșitul săptămânii trecute de către Guvern, după un scandal de două zile în Coaliție, generat de refuzul ministrului de Finanțe Marcel Boloș de a aviza proiectul de lege.

Boloș a dat într-un final avizul pe legea pensiilor după ce a făcut recomandări. Acesta avertizează în avizul favorabil dat la legea pensiilor adoptată joi de Guvern, că „impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxării mediului de afaceri și a populației”.

Impactul bugetar pentru plata pensiilor conform noii legi s-ar ridica în 2024 la aproape 146,2 miliarde lei, cu 30,2 miliarde lei mai mult comparativ cu 2023, conform datelor Băncii Mondiale, furnizate Agerpres, de surse din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Ministrul Finanțelor și PNL susțin că „majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă” pentru că Guvernul va avea probleme cu asigurarea surselor de finanțare privind noua lege a pensiilor.