După ce Guvernul și-a asumat impunerea unui plafon al plăților cash în ordonanța cu noile măsuri fiscale, liberalii o contestă prin vocea lui Nicolae Ciucă. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a replicat că ministrul liberal de Finanţe a susținut propunerea care ar fi venit de la ANAF, iar în coaliţie nu a auzit nicio voce împotrivă.

Nicolae Ciucă și Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Calin

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, susține că „nu a fost de acord în Coaliție cu limitarea plăților cash încă de la început” pentru că știa care este infrastructura de bancomate din țară. Ciucă a declarat luni că măsura plafonării plăților cash trebuie revizuită cât mai repede.

”În momentul de faţă băncile trebuie să vină şi să sprijine economia românească”, a spus liderul PNL, el susținând că măsura limitării cash-ului „trebuie revizuită cât mai curând„, pentru că nu crede că „cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune fiscală”.

Președintele PNL susține că decizia în coaliţie nu a fost luată unilateral: „A fost o decizie pe care am discutat-o şi cu toţii am înţeles la vremea respectivă că este o decizie asumată, care practic contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Ori, nu cred că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune”.

În replică, premierul Marcel Ciolacu susține că ministrul de Finanţe a venit şi a spus că echipa tehnică de la ANAF a făcut aceste propuneri, iar în acel moment în coaliţie nu a auzit nicio voce.

Ciolacu a mai arătat că prioritatea lui este combaterea evaziunii fiscale şi a precizat că nu este vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. ”Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întreprinzători”, a mai spus el, anunţând că se va întâlni cu băncile şi cu IMM-urile.

„Nu este vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întreprinzători, şi acolo, cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă, cred că nimeni nu îşi doreşte acest lucru. De asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor”, a spus Ciolacu.

Şeful Executivului a precizat că ”aceste măsuri au fost propuse de o echipă tehnică de la ANAF”.

”Mi s-ar fi părut jenant ca eu, prim-ministru, să ies şi să critic propunerile unor experţi ANAF, nu a fost o propunere politică. Mai mult, ministrul de Finanţe a venit şi, cum e şi normal, avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa, vorbim despre ea dar nu vrem să luăm nicio măsură. Ministrul de Finanţe a venit şi a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment, în coaliţie, nu am auzit nicio voce”, a arătat Ciolacu.

Premierul a declarat, după şedinţa conducerii partidului, că astăzi va avea o întâlnire cu băncile, apoi cu IMM-urile, pe tema plafonării plăţilor cash.

Tema plăților cash - pretextul perfect pentru începutul bătăliei electorale dintre PSD și PNL

Este primul atac al președintelui PNL Nicolae Ciucă la adresa partenerului de Coaliție -PSD în speță la adresa acțiunilor premierului Marcel Ciolacu. Atacul politic are loc în contextul în care conducerea PNL a votat la sfârșitul săpămânii trecute să meargă singur la toate cele patru scrutine electorale din 2024.

Reamintim că în interiorul PNL, Nicolae Ciucă și secretarul general Lucian Bode au pledat pentru o alianță electorală și liste comune cu PSD la alegerile din 2004. Până de curând Nicolae Ciucă era în permanență un participant la majoritatea întâlnirilor de lucru ale premierului Marcel Ciolacu și considerat un apropiat al acestuia.

Surse politice au explicat pentru HotNews.ro că Nicolae Ciucă a fost convins de liderii PNL să atace public pe tema plăților cash pentru a marca politic și a puncta în fața electoratului liberal.

Potrivit surselor citate, în ședința Coaliției tema limitării plăților cash a fost deschisă de ministrul Finanțelor dar nu s-a discutat deschis, subiectul fiind evitat și neasumat atât de PNL cât și de PSD.