Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut luni moţiunea simplă depusă de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş. Semnatarii moţiunii "Marcel Boloş, un ministru care creşte taxele cu zâmbetul pe buze" îl acuză pe ministrul Finanţelor că a dovedit "o viziune îngustă, concentrată doar pe jupuirea privatului".

Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

ora 17:55 Liderul USR, Cătălin Drulă l-a acuzat pe ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, că a gestionat un buget mincinos și că încalcă legile și Constituția României, permițând ca țara să fie guvernată prin decret.

  • Cătălin Drulă: „Am auzit mai devreme o suită impresionantă de minciuni în ceea ce privește guvernarea fiscală actuală a României. Ceea ce ați făcut dumneavoastră în aceste luni, de când sunteți ministru al Finanțelor, nu și-a permis nimeni să facă în 30 de ani. (...)Ați dat ordonanțe de urgență peste ordonanțe pentru a vă da derogare de la legile României. Practic, guvernați fiscal în momentul de față în afara Constituției.
  • Suntem pe 30 octombrie și nu ați publicat încă raportul semestrial cerut de Legea responsabilității fiscal bugetare, care avea termen până la sfârșitul lui iulie. Cine vă credeți? Poate, pe mulți îi păcăliți, nu cunosc tehnică legislativă, eu știu, nu or fi studiat Constituția, legea responsabilității fiscal bugetare, legea finanțelor publice, Codul fiscal, cadrul fiscal bugetar al României pe care nu și-a permis nimeni să-l încalce.
  • Sunteți unealta cu care Marcel Ciolacu a ajuns să guverneze România prin decret. Nu mai contează nimic, nu mai contează de unde vin banii și unde se duc. Nu mai contează Parlamentul, cel trecut în Constituție ca fiind cel care decide aceste alocări. Ați gestionat un buget mincinos”.

ora 17.46 Deputatul AUR George Simion i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să dea drumul plăţilor pentru lucrările publice dacă doreşte să aibă încasări la bugetul de stat.

  • George Simion: „Aţi eliminat plăţile cu numerar, aţi eliminat posibilitatea ca oamenii să fie plătiţi în numerar. La fiecare depunere, de exemplu la prietenii dumneavoastră din Austria, de care nu aveţi voie să vă atingeţi, cei de la Erste, se plăteşte un impozit de 1%. 1% din fiecare operaţiune sunt trimişi în Viena. Domnule ministru, daţi drumul plăţilor pentru lucrările publice dacă vreţi să aveţi încasări la bugetul de stat, pentru că dacă efectuaţi plăţile, o să aibă şi antreprenorii români cum să vă plătească impozite şi taxe. Altfel firmele româneşti o să intre în insolvenţă şi după aceea în faliment şi nu o să facem decât să intrăm într-un cerc vicios”.

ora 17:39 Deputatul PNL Florin Roman a declarat de la tribuna plenului că moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, este "o simplă maculatură", "un şir întreg de invective, de atacuri la persoană, de jigniri", susţinând că ministrul "are pe rever crucea", în timp ce USR are proiectul "cu trei grame".

  • Florin Roman: „Aşa e când nu mai simţi gustul puterii, te transformi aşa într-o vulpe vicleană, nu ştiu 3 grame, fără 3 grame, care atunci când nu ajunge la struguri zice că sunt cam acri. Voi, cei de la USR, am auzit pe mulţi colegi spunând că vorbim despre o moţiune. Nu, nu este o moţiune, este o simplă maculatură, aşa cum, din păcate, în ultima vreme ne obişnuiţi: un şir întreg de invective, de atacuri la persoană, de jigniri la adresa unui ministru pe care puteţi sau nu să-l respectaţi, frumos aşa ar fi pentru că voi spuneţi că sunteţi oameni noi, dar atunci când ministrul are pe rever crucea şi voi aveţi proiectul cu trei grame, înţelegem de ce lucrurile se întâmplă astfel”.

ora 17:35 Deputatul PSD Marius Budăi a declarat de la tribuna plenului că USR şi Forţa Dreptei au ca "grijă principală" ca băncile să nu plătească taxa de solidaritate, iar marile corporaţii să nu plătească către statul român acel impozit de cel puţin 1% din cifra de afaceri, aşa cum plătesc majoritatea IMM-urilor din România.

  • Marius Budai: „M-am lămurit, dacă mai era nevoie, că aveţi o grijă principală. Ceea ce vă doare cel mai tare este ca băncile să nu plătească taxa de solidaritate şi marile corporaţii să nu plătească către statul român acel impozit de cel puţin 1% din cifra de afaceri, aşa cum plătesc majoritatea IMM-urilor din România. Asta vă preocupă”.

ora 17:10 Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş le-a răspuns contestatarilor USR și Forța Dreptei că cei care au elaborat PNRR şi practic i-au condamnat fără echivoc, să facă reforma fiscală, acum „vin plini de patriotism feroce şi le spun că duc România pe marginea prăpastiei”.

  • Marcel Boloș: România se află la un moment de răscruce şi are nevoie de măsuri ferme pentru a intra în normalitate, pentru a nu risca investiţiile din fondurile europene, pentru a nu risca viitorul României, al generaţiilor de tineri şi desigur de a nu nărui speranţa românilor pentru un viitor mai bun şi un trai mai decent, pentru a nu alunga din ţară investitorii şi finanţatorii instituţionali.
  • Se pare că aţi înţeles greşit politica pământului pârjolit. Această tactică militară se referea la arderea recoltelor şi otrăvirea apelor din fântâni, pentru a nu permite inamicului să se aprovizioneze cu apă. Cu cine v-aţi luptat când aţi băgat toate aceste lucruri în PNRR? Cu alte cuvinte, ca să fie clar pentru toţi românii, cei care au elaborat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi practic ne-au condamnat fără echivoc, să facem reforma fiscală, acum vin plini de patriotism feroce şi ne spun că ducem România pe marginea prăpastiei.
  • Dacă v-a păsat atât de mult de contribuabili, dacă aţi fi vrut să evitaţi această prăpastie cu adevărat, atunci puneaţi în acelaşi PNRR că tăiaţi numai cheltuielile publice, niciun cuvânt nu este amintit despre acest lucru, sau că încercaţi să vă luptaţi cu evaziunea fiscală.
  • Aţi preferat să puneţi această sarcină grea de a face rost de bani pe umerii exclusiv ai contribuabililor, fără ca măcar în treacăt să amintiţi de aparatul stufos de stat sau de flagelul acesta al evaziunii fiscale care a cuprins mai toate sectoarele de activitate ale economiei. Noi, în schimb, ne-am luptat să păstrăm cota unică de impozitare de 10%, să menţinem cota de 8% pentru dividende, fiind solicitată creşterea chiar la 16%, şi să respingem cu vehemenţă creşterea TVA la 21%.

ora 16:20 Moţiunea simplă, intitulată "Marcel Boloş, un ministru care creşte taxele cu zâmbetul pe buze", este citită de Claudiu Năsui.

Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Lucian Bode, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 220 parlamentari.

Votul urmează să fie dat în şedinţa de marţi.

Potrivit parlamentarilor USR şi membri ai Forţa Dreptei, cheltuielile au explodat, iar Marcel Boloş nu le va reduce "absolut deloc", ci "va pune mai adânc mâna în buzunarul celor care muncesc şi plătesc taxe şi impozite în România".

"Este incredibil şi în acelaşi timp înfiorător cum poate un singur individ să îndrepte cu asemenea dăruire o ţară spre prăpastie. Marcel, cu măsurile sale imprevizibile şi acţiunile sale deliberate împotriva populaţiei, micilor antreprenori şi a mediului de afaceri, pare determinat să scrie un capitol întunecat în istoria economică a României", se mai susţine în document.

Conform semnatarilor moţiunii, deciziile ministrului Finanţelor sunt "lipsite de orice analiză şi de înţelegerea impactului lor asupra economiei".