Chiarias in una dintre vilele RA-APPS, lui Mircea Geona i s-a marit chiaria de 15 ori, fiind obligat sa plateasca 3.153 euro/luna. Desi afirmase ca se va muta "fara regrete si fara minie" din imobilul de protocol in care, potrivit legii, nu mai are dreptul sa stea, Geoana s-a razgindit si a decis ca pana la finalizarea apartamentului contractat sa locuiasca in vila pe care o ocupa de patru ani. Contractul de inchiriere a expirat in 28 februarie si Geoana a fost deja notificat sa paraseasca imobilul, fara a i se preciza un termen.

Guvernul a decis majorarea chiriilor RA-APPS prin Ordonanta de Urgenta 9/2008. Mircea Geona va plati cu pana la 15 ori mai mult decat pana acum, ajungand la suma 3.153 euro pe luna. Presedintele PDS a afirmat ca liberalii incearca sa exercite o presiune asupra lui. " Este cadoul de plecare al lui Ilie Bolojan"¨, a spus Geoana.

Desi a sustinut recent ca se va muta din controversata vila apartinand RA-APPS, in care locuieste fara a mai avea dreptul, asemenea multor altor demnitari, Geona a decis sa ramana in continuare chirias al Guvernului.

Ultimul cuvint l-a avut insa doamna Geoana care a declarat, citata de Cotidianul, ca in casa exista o dezbatere pe aceasta tema." Parerea mea de gospodina, de femeie care ma ocup cu problemele administrative, este ca mi-e greu sa ma mut pentru sase luni. Am copii, am altele... Daca n-o sa fie asta subiect de atac in campania electorala, o sa fie altul, ca asa e viata de politician“, a spus Mihaela Geoana.

Geona a primit o notificare prin care i se cere sa anunte data la care va parasi locuinta. Pentru ca noua s-a locuinta nu este inca finalizata, politicianul are dreptul sa ocupe in continuare vila in care locuieste in prezent. Contractul lui Mircea Geona cu Regia Patrimoniului Protocolului de Stat prevede continuarea locuirii in imobil pana la rezolvarea situatiei locative.

Presedintele PSD a a afirmat ca suma pe care o va avea de platit este exagerata chiar si pentru familia sa. Veniturile sotilor Geoana totalizeaza 1.710 euro/luna, deci jumatate din chiria preconizata.

In luna februarie, Guvernul a decis ca mai multe imobile RA-APPS, inclusiv cel al liderului PSD, sa fie trecute in clasa celor de protocol, impunandu-se eliberarea lor de locatarii actuali. Aceasta hotarare presupune evacuarea chiriasilor care nu mai ocupa demnitati publice.

Majoritatea vilelor aflate in patrimoniul RA-APPS sint ocupate de personaje ale lumii politice, de la fosti lideri comunisti gen Paul Niculescu Mizil, Stefan Andrei si cumnata Elenei Ceausescu, la tortionari ca Plesita si la actuali politicieni care nu mai detin demnitatile care sa le permita sa ocupe locuinte de protocol.

Toti acestia au beneficiat nu doar de viciile legislative, ci si de bunavointa guvernelor care s-au succedat dupa 1990.