Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) semnalează cazul unui primar din judeţul Bacău, care a fost filmat când împinge și încearcă să țină un bărbat seropozitiv în afara sălii, spunându-i: „Aveţi o boală transmisibilă, nu vă apropiaţi”. Organizaţia cere intervenţia de urgenţă a instituţiilor statului. Potrivit News.ro, poliţiştii din Bacău au deschis dosar penal pentru purtare abuzivă.

Primar din Bacău care jigneşte o persoană seropozitivăFoto: Captură video

„O faptă gravă a unui primar din România anului 2023 care jigneşte, stigmatizează şi discriminează o persoană seropozitivă. Cerem autorităţilor în drept să intervină şi să combată acest tip de comportament al unui primar la adresa unui cetăţean în primul rând”, au transmis reprezentanţii UNOPA, pe pagina de Facebook.

Organizaţia a distribuit şi o filmare, în care primarul este auzit spunând unei persoane: „Aveţi o boală transmisibilă, nu vă apropiaţi”.

„Oare ce părere au conducătorii ţării? E un moment în care ar trebui să auzim public ce au de spus şi ce fac când un lider local are o astfel de atitudine. Altfel vom consideră că susţin astfel de atitudini”, a mai transmis organizaţia.

„Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta”

  • În imagini, primarul încearcă să-l împiedice pe un bărbat să intre în sală, spunând: „Aveți o boală transmisibilă, nu vă apropiați!”, relatează Digi24.
  • După ce bărbatul intră în sala de ședință, primarul, cu telefonul la ureche, spune: „Vă rog să trimiteți pe cineva. Omul ăsta are o boală transmisibilă. Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta”.
  • După ce se așează la masă, primarul Damian Jicu mai afirmă: „Îl găsești la furat toată noaptea acolo. Vine, se așază aici. Are certificat de handicap grav cu însoțitor. Are SIDA omul ăla! Îți permiți să-l ții lângă tine?”.
  • Un consilier local îi răspunde: „SIDA nu se ia așa”. Iar primarul continuă spunând „Se ia, doamnă, se ia!”. „Luați-l acasă dacă vreți”, mai afirmă primarul din comuna Prăjești.

Incidentul a avut loc în timpul ședinței de consiliu local din comuna Prăjești, județul Bacău, care a avut loc joi, 14 septembrie.

Primarul în cauză este Damian Jicu, președinte al organizației locale PSD.

Poliția a deschis o anchetă

Poliţiştii anunţă că au fost sesizaţi şi au deschis un dosar penal.

„La data de 15 septembrie a.c., un bărbat, de 37 de ani, din comuna Prăjeşti a depus plângere cu privire la faptul că, în timp unei şedinţe din cadrul unei instituţii, un funcţionar public i-ar fi adresat injurii şi ar fi făcut referire la starea de sănătate a acestuia. Poliţiştii au întocmit dosar penal, în care efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracţiunii de purtare abuzivă”, a transmis IPJ Bacău, la solicitarea News.ro.

***

Persoanele bolnave de SIDA nu pot transmite virusul HIV prin aer sau prin contact direct, căile de îmbolnăvire fiind prin contact sexual sau transfer de sânge.