Ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea, a avut un limbaj nepotrivit la adresa unui jurnalist, în timpul unei conferințe de presă de joi, după ce a închis microfonul de pe pupitrul său, dar a uitat că microfoanele mai multor televiziuni erau în funcţiune, conform TVR Moldova. El se aude cum îi spune unuia dintre colegii săi că s-a plictisit, de „p**ă aista”. După ce imaginile au circulat în mediul online, ministrul și-a cerut scuze, susținând că a fost o „exprimare nedemnă, apărută pe fond de stres”.

Vladimir BoleaFoto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Momentul video:

În timp ce un reporter îl întreba pe ministru despre posibile ajutoare pentru fermieri, acesta se uită către un coleg, secretar de stat, și spune cuvintele jignitoare la adresa jurnalistului, conform Ziarul de Gardă.

Măsuri disciplinare împotriva ministrului, cerute de organizațiile media

O serie de organizații neguvernamentale media din Republica Moldova - Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociația Presei Electronic, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul „Acces-Info”, Asociația Media-Guard și RISE Moldova - cer, printr-o reacție publică, sancționarea ministrului Bolea.

  • „Organizațiile semnatare își manifestă indignarea în raport cu acest comportament sfidător și consideră că un astfel de limbaj este incompatibil cu funcția de ministru.

  • Solicităm prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, să asigure tragerea la răspundere disciplinară a ministrului Vladimir Bolea, conform atribuției prevăzute de art. 22 alin. (2), lit. j) al Legii cu privire la Guvern.

  • Condamnăm cu vehemență manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile mass-media și îndemnăm toți demnitarii să adopte un limbaj și comportament decent în raport cu presa”, se arată în reacție, conform aceleiași surse.


Vladimir Bolea este ministru al Agriculturii din iulie 2022, încă din Guvernul condus de Natalia Gavrilița. Chiar și după demisia executivului condus de Gavrilița el și-a păstrat funcția în noul Guvern, condus de Dorin Recean.