Camera Deputaţilor a adoptat, marți proiectul de lege iniţiat de către Guvern care modifică un articol din Codul penal. Mai exact este vorba despre articolul care incriminează incitarea la violenţă, ură sau discriminare și se consideră infracţiune dacă se adresează şi pe criteriul de apartenenţă politică. Infracțiunea este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Legea merge la promulgare.

plen CameraFoto: cdep.ro

Inițiativa legislativă prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintro anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

La dezbaterile din plen, deputații au respins un amendament al USR care prevedea că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Inițiativa legislativă reglementează Legea nr.286/2009 privind Codul penal în vederea soluţionării aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în Cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement, şi a deficienţelor semnalate de aceasta.

În prima săptămâna a sesiunii legislative, Senatul a respins proiectul de lege. Camera Deputaţilor este for decizional iar proiectul de lege merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.