Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) derulează un control în cazul AUR, demersul vizând, printre altele, legalitatea cheltuirii banilor din subvenția de la stat. În ultima perioadă, AUR a lansat mai multe campanii, precum Caravana Medicală AUR, prin care au mers prin ţară pentru a oferi servicii medicale românilor şi „Ghiozdănelul de aur", care a vizat donarea a 20.000 de ghiozdane.

George Simion, la un protest AURFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat, pentru news.ro, că verificările sunt urmare a numeroaselor sesizări primite din teritoriu şi a informaţiilor din mass-media, fiind vorba de o sesizare din oficiu.

„Urmare a numeroaselor sesizări primite din teritoriu şi a multiplelor informaţii apărute în mass-media, în legătură cu diverse activităţi organizate de formaţiunea respectivă, ne-am sesizat din oficiu şi am dispus un control care a început pe 1 septembrie şi se va finaliza peste două săptămâni”, a declarat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.

Potrivit preşedintelui AEP, „controlul vizează legalitatea obţinerii veniturilor pentru formaţiunea respectivă, atât din subvenţiile de la stat, dar mai ales din alte surse strict prevăzute de lege şi legalitatea cheltuielilor în confomitate cu legea privind finanţarea partidelor”.

„La sfârşitul controlului, raportul întocmit de echipa de control va fi publicat pe site-ul Autorităţii”, a mai precizat preşedintele Autorităţii.

George Simion: Multe plângeri din partea simpatizanţilor USR şi prin intermediul unor ONG-uri

George Simion, preşedintele AUR, a declarat pentru News.ro că ”lucrurile sunt cumva şi normale şi forţate”.

„Autoritatea Electorală a primit foarte multe plângeri din partea simpatizanţilor USR şi prin intermediul unor ONG-uri, de aceea a pornit un control pentru primele 6 luni din 2023. Dar nu încheiase încă controlul pe anul 2022. Deci aveam două controale în acelasi timp”, a spus Simion.

Liderul AUR spune că nu are nicio temere legată de acest control al AEP.

„Nu avem temeri legate de acest control, pentru fiecare achiziţie făcută de noi am întrebat cu privire la legalitate Autoritatea Electorală. Pe oponenţii noştri politici i-am deranjat că am trimis fluturaşi cu mesaj politic folosind Poşta Româna şi ca am pornit acea caravana medicală prin satele unde nu exista picior de medic. Noi măcar am lăsat banii în ţară, prin Poşta Română, nu i-am dat la Google şi Facebook şi am încercat să întoarcem impozitele date de români către români prin spitalul mobil”, a mai afirmat Simion.

Câți bani a primit AUR de la bugetul de stat și câți a cheltuit

Primele cheltuieli din subvenția de la bugetul de stat au fost raportate de AUR în acest an.

În primii doi ani de la intrarea în Parlament, AUR a primit 38.268.951 de lei subvenție de la bugetul de stat, dar nu a cheltuit decât 139 de lei.

În perioada ianuarie-iunie 2023, AUR raportează primele cheltuieli serioase din subvenția de la bugetul de stat. Este vorba de 12.833.943 de lei.

În total, în perioada ianuarie 2021 - iunie 2023 în conturile AUR au intrat subvenții de 48.031.892 lei, potrivit datelor AEP.

În 2022, partidele au primit de la buget 256 de milioane și au cheltuit 184 de milioane. Cele mai mari sume cheltuite au fost cele pentru presă și publicitate. Toate partidele au cheltuit cumulat 100 de milioane, în 2022. PSD a dat pe contractele de publicitate 54 de milioane, adică 58% din banii cheltuiți de partid în 2022. Liberalii au cheltuit 39 de milioane (70%), iar USR 5 milioane (18%). AUR nu a dat niciun leu pentru presă și propagandă, potrivit datelor AEP.